Ameriška vlada mora otroke vrniti staršem najkasneje v 30 dneh

17 ameriških zveznih držav s prestolnico Washington je vložilo tožbo proti politiki vlade predsednika ZDA.
Fotografija: Salvadorski migrant Epigmenio Centeno in njegova sinova Axel Jaret in Steven Atonay. FOTO: Jose Luis Gonzalez/Reuters
Odpri galerijo
Salvadorski migrant Epigmenio Centeno in njegova sinova Axel Jaret in Steven Atonay. FOTO: Jose Luis Gonzalez/Reuters

Na zveznem sodišču v Seattlu je v torek 17 ameriških zveznih držav s prestolnico Washington vložilo tožbo proti politiki vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki ločuje otroke in starše na meji z Mehiko. Tožba zavrača Trumpov izvršni ukaz proti ločevanju družin kot navidezen in brez smisla ter pravnih posledic.

Zvezni sodnik v San Diegu Dana Sabraw je v torek zvečer vladi ukazal, da mora odvzete otroke, mlajše od petih let, v roku 14 dni najti in vrniti staršem, starejše od petih let pa v roku 30 dni. Trumpovi se lahko na ukaz pritožijo.

Zvezne države medtem v Seattlu trdijo, da je Trumpova politika neustavna, ker deloma sloni na motivaciji sovraštva in želji po škodovanju priseljencem iz Latinske Amerike. Ta tožba ima sicer podobne možnosti za uspeh, kot so jih imele tožbe proti Trumpovi prepovedi prihoda muslimanov v ZDA. Države so tožbo vložile v Seattlu, kjer upajo na naklonjenega sodnika na prvi stopnji in potem skoraj zanesljivo naklonjeno liberalno prizivno sodišče San Francisca, kar jim bo dalo dober občutek, vse dokler konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA ne bo dala prav Trumpu, kot mu je dala v torek glede prepovedi potovanj.

Donald Trump FOTO: Evan Vucci/AP
Donald Trump FOTO: Evan Vucci/AP


Demokrati se lahko s svojim ogorčenjem o nečloveški politiki trganja otrok iz rok staršev postavijo na glavo, pa ne bodo ničesar dosegli, ker na koncu šteje le odločitev večine vrhovnega sodišča, ki je trdno v rokah republikancev.

Tožba zveznih držav sicer pravilno ugotavlja, da predsednikov izvršni ukaz o prepovedi ločevanja otrok od staršev ne bo združil več kot 2000 otrok s starši, kot tudi ne bo preprečil prihodnjih ločitev.

Sedanja zakonodaja namreč prepoveduje zapiranje otrok za več kot 20 dni in dokler bo šel Trump naprej s svojo politiko ničelne tolerance nezakonitih prehodov meje, se bo problem nadaljeval.


Problematična ničelna tolranca


Problem je nastal aprila, ko je pravosodni minister ZDA Jeff Sessions odločil, da bodo vse polnoletne tujce, ki nezakonito prestopijo državno mejo, obravnavali kot kriminalce in jih kazensko preganjali.

Nekateri bežijo v ZDA z otroki in ker zakon prepoveduje zapiranje otrok za več kot 20 dni, so staršem otroke odvzeli in jih zaprli posebej. V 20 dneh so jim morali najti rejnike ali sorodnike.

Čez 20 dni od Trumpovega izvršnega ukaza, podpisanega preteklo sredo, bo spet nastal problem, kam z otroki, ker so jih teden dni zapirali sedaj skupaj s starši.

Šotori za nastanitev otrok na meji. FOTO: Mike Blake/Reuters
Šotori za nastanitev otrok na meji. FOTO: Mike Blake/Reuters


Ministrstvo za domovinsko varnost je sicer v torek, slab teden po Trumpovem ukazu, le srečala pamet in je sporočilo, da za nekaj časa ne bo več "ničelne tolerance", ker enostavno nimajo kam zapirati ljudi.

Za kazenski pregon potrebujejo sodnike, ki jih primanjkuje, Trump pa izjavlja, da sodnikov ni treba, ampak je najbolje ljudi kar vreči nazaj čez mejo nemudoma brez postopka.

Pri tem zanemarja dejstvo, da so med ljudmi, ki prihajajo v ZDA, begunci pred nasiljem v družini in nasiljem uličnih tolp, ki jih ZDA izvažajo v države Latinske Amerike. Ponavadi se soočajo z enostavno izbiro - zbežati čez mejo v ZDA, umreti ali se pridružiti tolpam. Nekateri med njimi bi raje živeli in delali pošteno, če se odmisli prestop meje. Za Trumpa so vsi ti ljudje kriminalci, ki prihajajo v ZDA povzročat nasilje, spreminjat demografsko sestavo države in jemat kruh poštenim republikanskim volivcem. Otroci so le figure na šahovnici.


Otrok ne morejo vrniti?


Minister za zdravstvo Alex Azar je v torek v kongresu razložil, da več kot 2000 otrok ne morejo vrniti staršem, dokler kongres ne sprejme novega zakona. Azar se izgovarja podobno kot drugi predstavniki Trumpove vlade ob dejstvu, da otrok ne morejo vrniti, ker nimajo natančne evidence, kje so otroci in kje so njihovi starši. Otroke zapirajo po vseh ZDA kot tudi starše, nekatere med njimi pa izganjajo nazaj čez mejo brez otrok.

Predstavniški dom kongresa bo danes glasoval o predlogu imigracijske reforme, ki nima podpore konservativnih republikancev, demokrati pa ne nameravajo dati Trumpu 25 milijard dolarjev za njegov zid na meji z Mehiko.

Ko bo predlog v skladu z napovedmi propadel, se bodo začeli pogajati o obližu oziroma predlogu zakona, ki bi le prepovedal ločevanje družin in zahteval ponovno združitev že ločenih.

Melania Trump z jakno, ki je šokirala svet. Foto Reuters
Melania Trump z jakno, ki je šokirala svet. Foto Reuters


Trumpova soproga Melania namerava v naslednjih dneh spet obiskati enega od centrov za pridržanje beguncev in priseljencev, kot je to storila pretekli teden, ko je iz še vedno nepojasnjenih razlogov nosila jakno z napisom, da ji ni nič mar. Morda je šlo za posebno vrsto Američanom nerazumljivega humorja.

Komentarji: