Ameriške obveščevalne službe bodo pomagale preiskovati domnevno vohunjenje proti Trumpu

Piše Delova nova dopisnica iz New Yorka: Republikanski voditelj vrača udarec. Nekateri demokrati še naprej upajo na postopek za predsednikovo razrešitev.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump med nedavnim nastopom. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump med nedavnim nastopom. FOTO: AFP

New York – Ameriški predsednik Donald Trump pravosodnemu ministru Williamu Barru omogoča preiskavo tajnih dokumentov o delovanju domačih obveščevalnih služb med predvolilno kampanjo iz leta 2016. V predsednikovem taboru govorijo o domačem vohunjenju za časa predsedovanja demokrata Baracka Obame, sam Trump o političnem lovu na čarovnice.

Predsednik obveščevalnim agencijam ukazuje polno sodelovanje s pravosodnim ministrom, ki je za preiskavo o domnevnem vohunjenju že zaprosil zveznega tožilca iz Connecticuta Johna Durhama. »Današnja akcija bo pomagala zagotoviti, da bodo vsi Američani izvedeli resnico o dogodkih in akcijah med zadnjo predsedniško kampanjo ter si povrnili zaupanje v naše javne ustanove,« sporočajo iz republikanske Bele hiše.

Trumpovi nasprotniki so, nasprotno, samega republikanskega prvaka sumili povezav z Rusijo, a je posebni tožilec Robert Mueller po dveh letih obsežnih preiskav sklenil le, da se je Moskva vpletala v zadnjo ameriško predvolilno kampanjo, ni pa našel nedvoumnih dokazov Trumpovega sodelovanja z njimi. Različne interpretacije o tem, kaj se je res dogajalo v tistem času,  eksplozivno opredeljujejo tudi sedanje ameriške politične razprave. Demokrati še niso povsem opustili upanja na predsednikovo razrešitev in obtožbe o prikrivanju dejstev onemogočajo sodelovanje med Belo hišo in kongresom celo pri tako nepolitičnih vprašanjih, kot je obnova ameriške infrastrukture.

Predsednik pravosodnega odbora predstavniškega doma Adam Schiff Trumpa zdaj obtožuje še »neameriške« uporabe obveščevalnih služb in njihovih zaupnih informacij kot orožja proti svojim političnim nasprotnikom. Drugi se bojijo, da bo deklasifikacija tajnih dokumentov prestrašila vire obveščevalnih podatkov. Po teh mnenjih naj bi bila preiskava zveznega obveščevalnega urada FBI med predsedniško kampanjo povsem zakonita po izjavi nekdanjega Trumpovega svetovalca Georgea Papadopoulosa avstralskemu diplomatu, da Rusija poseduje ukradeno elektronsko pošto demokratske stranke. Ta je močno obremenila demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton, ki je na koncu izgubila proti Trumpu.
 
 

Komentarji: