Ameriški senator prenehal z zdravljenjem možganskega raka

Njegovi bližnji pričakujejo, da bo kmalu umrl. Lani je John McCain sicer obiskal tudi Slovenijo.
Fotografija: To je očitno znak, da vidni republikanski politični akter vstopa v svoje zadnje dni življenja. FOTO: Aaron P. Bernstein / Reuters
Odpri galerijo
To je očitno znak, da vidni republikanski politični akter vstopa v svoje zadnje dni življenja. FOTO: Aaron P. Bernstein / Reuters

Senator in nekdanji ameriški predsedniški kandidat John McCain, ki se že več kot leto dni sooča z možganskim rakom, se ne bo več zdravil, je sporočila njegova družina. To je očitno znak, da vidni republikanski politični akter vstopa v svoje zadnje dni življenja.»Lansko poletje je senator John McCain delil novico o svoji bolezni, kar je naša družina že vedela. V tem letu je John presegel pričakovanja za preživetje, toda napredka bolezni in staranja ne moremo zaustaviti,« je v izjavi navedla družina. »Z močno voljo se je John McCain odločil za prenehanje zdravljenja.«

Zaradi možganskega raka se je zdravil od lanskega julija, od decembra 2017 pa ga ni več v Washingtonu. Njegova družina se je že zbrala v Arizoni, saj njegovi bližnji pravijo, da je smrt neizbežna.

Po nastopu Donalda Trumpa na predsedniški položaj je McCain postal eden njegovih najglasnejših kritikov. Senator ni nikoli maral Trumpa in je tudi povedal, da ga ne želi na svojem pogrebu.

Senator John McCain je lani obiskal Andražž nad Polzelo. FOTO: Blaž Samec / Delo
Senator John McCain je lani obiskal Andražž nad Polzelo. FOTO: Blaž Samec / Delo 

Še lani aprila je prišel v Slovenijo


John McCain je bil kandidat Republikanske stranke na ameriških predsedniških volitvah 2008, ko je izgubil proti Baracku Obami. Pred tem je bil neuspešen v boju za predsedniško nominacijo republikanske stranke leta 2000, ko ga je porazil George Bush mlajši.

Senator, ki bo prihodnji teden dopolnil 82 let, je bil v času vietnamske vojne vojaški pilot in več mesecev tudi vojni ujetnik. Kot vojni heroj s 17 odlikovanji in človek s pomembnimi sorodstvenimi razmerji je leta 1982 kandidiral na volitvah v zvezni kongres in zmagal, leta 1986 pa je zmagal še na volitvah v zvezni senat.

Še lani aprila je bil tudi v Sloveniji. Na povabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja je prišel v Andraž nad Polzelo, kjer se je udeležil Dneva slovensko-ameriškega prijateljstva.

V Slovenijo je prišel na povabilo Boruta Pahorja. FOTO: Blaž Samec / Delo
V Slovenijo je prišel na povabilo Boruta Pahorja. FOTO: Blaž Samec / Delo

Komentarji: