Andrej Babiš preživel glasovanje o nezaupnici

Po 17-urni razpravi je nezaupnico ponoči podprlo 85 poslancev, prav toliko pa jih je bilo proti. Pet opozicijskih strank, ki so zahtevale glasovanje o nezaupnici, tako ni zbralo potrebne večine.
Fotografija: Babišu očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. FOTO: David W Cerny/Reuters
Odpri galerijo
Babišu očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. FOTO: David W Cerny/Reuters

Češka manjšinska vlada premierja Andreja Babiša je danes v parlamentu preživela glasovanje o nezaupnici, ki jo je vložila opozicija. Po 17-urni razpravi je nezaupnico ponoči podprlo 85 poslancev, prav toliko pa jih je bilo proti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pet opozicijskih strank, ki so zahtevale glasovanje o nezaupnici, tako v 200-članskem češkem parlamentu ni zbralo potrebne večine. Rezultat je bil sicer pričakovan, saj so ustanovitelja vladajoče populistične stranke ANO podprli koalicijski socialdemokrati (ČSS), poslanci komunistične stranke (KSČM), ki sicer podpira manjšinsko vlado, pa so se glasovanja vzdržali.

Glasovanje o nezaupnici so spodbudile obtožbe o korupciji, ki so v nedeljo v Pragi sprožile demonstracije proti premierju. Te so bile največje v zadnjih 30 letih, na ulice se je podalo več sto tisoč ljudi.

Babišu očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. Nanj letijo tudi očitki konflikta interesov. A 64-letni Babiš, ustanovitelj poslovnega imperija, vse očitke o korupciji zavrača, prav tako odklanja dialog z demonstranti.
Protestniki, zbrani pod okriljem mreže Milijon trenutkov za demokracijo, so zahtevali neodvisno preiskavo milijarderja in njegov takojšen odstop s premierskega položaja. Peticijo s temi zahtevami je podpisalo že več kot 400.000 ljudi.

Preberite še:

Komentarji: