Angela Merkel obsodila napad na poslanca AfD Franka Magnitza

Vodjo desničarske stranke Alternativa za Nemčijo v Bremnu so napadli včeraj, policija incident ocenjuje za politično motiviran.
Fotografija: Frank Magnitz je ob napadu utrpel hude poškodbe glave, v bolničnici bo najverjetneje ostal do konca tedna. FOTO: Michael Kappelerr/AFP
Odpri galerijo
Frank Magnitz je ob napadu utrpel hude poškodbe glave, v bolničnici bo najverjetneje ostal do konca tedna. FOTO: Michael Kappelerr/AFP

Trije maskirani storilci so včeraj popoldne v središču nemškega Bremna napadli Franka Magnitza, vodjo skrajne desničarske stranke Alternativa za Nemčijo AfD. Politika in poslanca v nemškem Bundestagu so pretepli, zaradi hudih poškodb so ga sprejeli v tamkajšnjo bolnišnico, kjer bo, kot je po napadu sam povedal agenciji AFP, najverjetneje do konca tedna.

»S kosom lesa so ga udarjali, dokler ni padel v nezavest, zatem so ga še brcali,« so zapisali v AfD in dodali, da je še hujše posledice napada preprečil gradbeni delavec, ki je interveniral. Magnitz je kasneje dejal, da napadalcev ni prepoznal, prav tako ni slišal, da bi kar koli rekli.

V stranki so objavili njegovo fotografijo v bolniški postelji, ki odraža hude rane na glavi. Policisti ocenjujejo, da je bil motiv za napad političen, tožilstvo je sprožilo preiskavo.

Med tistimi, ki so napad že obsodili, sta kanclerka Angela Merkel in nemški zunanji minister Heiko Maas. V uradu Merklove so zapisali, da je potrebno brutalen napad ostro obsoditi in da upajo, da bo policija storilce kmalu odkrila.

Zunanji minister je zapisal, da, četudi gre za politična razhajanja, ni nikakršnega opravičila za uporabo nasilja. »Vsakdo, ki stori takšno kriminalno dejanje, mora odgovarjati,« je dodal.

Komentarji: