Applova ura naj bi posnela zvok ob umoru savdskega novinarja

Izginotje novinarja je deležno velike pozornosti svetovne javnosti in bi lahko ogrozilo krhke odnose med Turčijo in Savdsko Arabijo.
Fotografija: Protestniki zahtevajo preiskavo izginotja novinarja. FOTO: Jim Watson/Afp
Odpri galerijo
Protestniki zahtevajo preiskavo izginotja novinarja. FOTO: Jim Watson/Afp

Savdske oblasti se soočajo z vedno hujšimi očitki, da so ubile savdskega novinarja in kritika režima v Rijadu Džamala Hašodžija. Notranji minister Abdel Aziz bin Saud bin Najef je tako zavrnil obtožbe, da so obstajali ukazi za uboj izginulega novinarja. Te trditve pa označil za neutemeljene obtožbe in laži.

BBC navaja, da naj bi neimenovani vir blizu preiskovalcev potrdil, da imajo turške oblasti posnetke umora Hašodžija. Applova pametna ura, ki jo je nosil pogrešani savdski novinar in kritik režima v Rijadu Džamal Hašodži, je posnela zvok ob njegovem umoru, je namreč danes poročal turški časnik Sabah.Turški časnik danes poroča, da je Hašodži pred vstopom v prostore konzulata vklopil snemanje na svoji ročni uri, sinhronizirani z mobilnim telefonom. Tega pa je pred tem dal zaročenki, ki ga je čakala pred poslopjem konzulata. Po poročanju časnika Sabah, ki se sklicuje na zanesljive vire, sta posnetkom že prisluhnili tudi turška tajna služba in policija.

Savdski minister je ob tem poudaril, da njegova država spoštuje mednarodno pravo in konvencije, poročanje savdskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

Hašodži je izginil 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Savdska Arabija vztraja, da je novinar, ki je pisal tudi za ameriški Washington Post, varno zapustil konzulat, a tega doslej še ni nihče potrdil. Viri blizu turške vlade trdijo, da policija meni, da ga je ubila skupina Savdijcev, ki so jih v ta namen poslali v Istanbul.

Izginotje novinarja je deležno velike pozornosti svetovne javnosti in bi lahko ogrozilo krhke odnose med Turčijo in Savdsko Arabijo. FOTO: Ozan Kose/Afp
Izginotje novinarja je deležno velike pozornosti svetovne javnosti in bi lahko ogrozilo krhke odnose med Turčijo in Savdsko Arabijo. FOTO: Ozan Kose/Afp


59-letni Hašodži, ki je v preteklosti svetoval savdski vladi, je lani pobegnil iz domovine v ZDA. Po lastnih navedbah zaradi bojazni, da bi ga aretirali ali pa bi mu oblasti prepovedale potovanje, so navedli pri STA.

Izginotje novinarja je deležno velike pozornosti svetovne javnosti in bi lahko ogrozilo krhke odnose med Turčijo in Savdsko Arabijo ter škodilo prizadevanjem savdskega prestolonaslednika, da z reformami izboljša ugled države v svetu. Savdski minister je pozdravil sodelovanje med kraljevino in Turčijo za razjasnitev okoliščin izginotja novinarja.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je dejal, da se boji takšnih izginotij. Lahko bi namreč postala redna, je opozoril. 

Vse skupaj je precej neprijetno za Savdsko Arabijo, saj bo Riad konec tega meseca gostil pomembno mednarodno konferenco. Zaradi udeležbe številnih priznanih tujih gospodarstvenikov so jo poimenovali »Davos v puščavi«. A mediji sedaj kot po tekočem traku odpovedujejo udeležbo.

Komentarji: