Aretiran nekdanji predsednik kosovskega parlamenta Jakup Krasniqi

Obtožen je vojnih zločinov, a točna vsebina obtožnice proti njemu še ni znana. Aretirali so ga pripadniki misije EU Eulex v Prištini.
Fotografija: Točna vsebina obtožnice proti Jakupu Krasniqiju ni znana, jo pa kosovski in drugi mediji povezujejo z obtožnico proti kosovskemu predsedniku Hashimu Thaçiju. Šlo naj bi za odgovornost pri okoli sto umorih. FOTO: Arben Celi/Reuters
Odpri galerijo
Točna vsebina obtožnice proti Jakupu Krasniqiju ni znana, jo pa kosovski in drugi mediji povezujejo z obtožnico proti kosovskemu predsedniku Hashimu Thaçiju. Šlo naj bi za odgovornost pri okoli sto umorih. FOTO: Arben Celi/Reuters

Tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu, ki ima sedež v nizozemskem Haagu, je danes izvedlo svojo doslej drugo aretacijo.

Pripadniki misije EU Eulex so v Prištini aretirali nekdanjega predsednika kosovskega parlamenta Jakupa Krasniqija, proti kateremu je bila na omenjenem sodišču vložena obtožnica.

image_alt
V ozadju so najverjetneje Američani

 

Nekdaj tiskovni predstavnik Osvobodilne vojske Kosova


Odvetnik 69-letnega Krasniqija (na čelu kosovskega parlamenta je bil v letih 2007–2014) Valon Hasani je za medije potrdil vložitev obtožnice proti svojemu klientu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Obenem je izrazil pričakovanje, da bodo Krasniqija še danes izročili sodišču v Haagu. Na sodišču so davi le na kratko potrdili, da poteka akcija na Krasniqijevem domu.

Tiskovni predstavnik Osvobodilne vojske Kosova je bil v času tamkajšnjega konflikta v letih 1998–1999. FOTO: Reuters
Tiskovni predstavnik Osvobodilne vojske Kosova je bil v času tamkajšnjega konflikta v letih 1998–1999. FOTO: Reuters


Posebno sodišče je Krasniqija, ki je bil v času konflikta na Kosovu v letih 1998–1999 tiskovni predstavnik Osvobodilne vojske Kosova, zaslišalo julija lani, spominja APA. Točna vsebina obtožnice proti njemu za zdaj ni znana, saj ta še ni bila objavljena, jo pa kosovski in drugi mediji povezujejo z obtožnico, ki je bila aprila letos vložena proti kosovskemu predsedniku Hashimu Thaçiju. Šlo naj bi za odgovornost pri okoli sto umorih.

Prvi doslej aretirani obtoženec iz vrst nekdanje OVK je bil sicer septembra letos Salih Mustafa, eden od ustanoviteljev in poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova.

Komentarji: