Asia Bibi je zapustila Pakistan

Katoličanko, ki so leta 2010 v Pakistanu obsodili na smrtno kazen zaradi žaljenja islamskega preroka, je dokončno zapustila državo.
Fotografija: V Pakistanu bogokletstvo kaznujejo z dosmrtnim zaporom ali smrtjo. FOTO: Martin Bureau/AFP
Odpri galerijo
V Pakistanu bogokletstvo kaznujejo z dosmrtnim zaporom ali smrtjo. FOTO: Martin Bureau/AFP

Pakistanka Asia Bibi, ki je bila obsojena na smrtno kazen zaradi bogokletstva, je varno prispela v Kanado. Novico je sporočil njen pravni zastopnik Saif al Maluk. Katoličanka iz regije Pandžab je bila prisiljena zapustiti državo zaradi groženj islamskih skrajnežev, ki jih je razjezilo, da so jo vrhovni sodniki lani izpustili na prostost. Po poročanju BBC se je pred odhodom skrivala na varnih lokacijah.


Z »nečistim« kozarcem do smrtne kazni


Asio Bibi so leta 2010 kot prvo nemuslimansko žensko obsodili na smrtno kazen zaradi žaljenja preroka Mohameda. Prislužila si jo je zaradi razprave s skupino muslimanskih sosed. Med obiranjem sadja v domači vasi so pile vodo iz istega kozarca. Ker je bil kozarec »nečist« zaradi vere Asie Bibi, so muslimanke vztrajale, naj se spreobrne v islam. Med ženskami je izbruhnila ostra razprava, Bibi pa je po obtožbah sodeč užalila preroka. Pozneje so jo pretepli na njenem domu, kjer je 53-letnica menda priznala krivdo. Vrhovno sodišče je lani zaradi pomanjkanja dokazov razveljavilo smrtno kazen, Bibi pa je odkorakala na prostost. Kljub temu se njene težave niso končale; zagovorniki strogih zakonov proti bogokletstvu so šli na ulice in zahtevali izvršitev kazni.


Papež Frančišek jo je označil za mučenico


V Pakistanu žalitev islamske vere kaznujejo z dosmrtnim zaporom ali smrtjo. Mednarodna skupnost in človekoljubne organizacije so večkrat kritizirale tovrstne zakone, ki jih pakistanske službe uporabljajo za zatiranje manjšin in novinarjev, kritičnih do države. Asio Bibi so podprli kristjani po vsem svetu. Z njenimi družinskimi člani se je sestal tudi papež Frančišek, ki jo je označil za »mučenico«. Leta 2012 je izdala knjigo Odpeljite me od tod (Get Me Out of Here), v kateri je pozvala najdražje, »naj ne izgubijo poguma ali vere v Jezusa Kristusa«.

Preberite še:

Komentarji: