Avstrija za pridružitev evropskemu sistemu zračne obrambe

Pobudi se je od oktobra lani pridružilo 17 držav, tudi Slovenija.
Fotografija: Avstrijski kancler Karl Nehammer. FOTO: Kenzo Tribouillard/Afp
Odpri galerijo
Avstrijski kancler Karl Nehammer. FOTO: Kenzo Tribouillard/Afp

Avstrija se namerava pridružiti evropskemu sistemu zračne obrambe, katerega pobudnica je Nemčija. Kot je v soboto sporočil avstrijski kancler Karl Nehammer, se je grožnja zaradi ruske agresije proti Ukrajini močno povečala, zato se je treba ustrezno odzvati. Na Dunaju poudarjajo, da odločitev ne postavlja pod vprašaj nevtralnosti Avstrije. »Grožnja se je zaradi ruske agresije proti Ukrajini močno povečala,« je dejal Nehammer ob napovedi, da se namerava Avstrija pridružiti projektu o vzpostavitvi skupnega evropskega protiraketnega ščita, ki ga je lani predstavil Berlin.

Avstrija se mora po njegovih besedah skupaj z drugimi evropskimi državami zaščititi pred grožnjo napadov z brezpilotnimi letalniki ali raketami, je dejal Nehammer v sporočilu za javnost.

Po besedah obrambne ministrice Klaudie Tanner je za Avstrijo »to mejnik v zgodovini obrambne politike«. »Trenutno potekajo pogajanja, da preučimo to sodelovanje in da razjasnimo, kako bi konkretno lahko izgledala udeležba Avstrije pri tem projektu,« je povedala.

Oba z Nehammerjem sta sicer poudarila, da nevtralnost države s tem projektom ni ogrožena.

Nemški kancler Olaf Scholz je oktobra lani za vzpostavitev evropskega sistema zračne in raketne obrambe s skupnim nakupom opreme predstavil pobudo Zaščita evropskega neba (European Sky Shield). Pobudi se je od takrat pridružilo 17 držav, tudi Slovenija.

Komentarji: