Banka Capital One žrtev hekerskega napada

Približno 106 milijonov posameznikov v ZDA in Kanadi ob osebne podatke.
Fotografija: Hekerka se je hvalila s podvigom na spletu. FOTO: Capital One Bank
Odpri galerijo
Hekerka se je hvalila s podvigom na spletu. FOTO: Capital One Bank

Po nedavni računalniški kraji osebnih podatkov družbi Capital One je ogroženih 106 milijonov posameznikov. Kot so sporočili pri tej družbi za finančne storitve, so bila pri tem, enem izmed največjih hekerskih vdorov v bančni zgodovini, ukradeni imena, naslovi in telefonske številke ljudi, ki so se zanimali za njihove storitve.

Policija je ta ponedeljek, potem ko je bil 19. julija prijavljen vlom, aretirala domnevno hekerko Paige Thompson, ki se je na spletu hvalila z vlomom. Ni pa ji, kot še sporočajo pri Capital One, uspelo priti do številk računov kreditnih kartic. Kljub temu škoda ni nedolžna, saj je hekerki uspelo pridobiti kreditne ocene, zgodovino plačil in kontaktne podatke. Pri Capital One menijo, da informacije najbrž niso bile uporabljene za goljufije, ampak da je hekerka želela dokazati ranljivost njihovega računalniškega sistema.

Velika večina, sto milijonov ukradenih podatkov pripada državljanom ZDA, šest milijonov pa državljanom Kanade. Poleg tega je ogroženih še kakšnih 140.000 številk socialnega zavarovanja in 80.000 povezanih bančnih računov. 

Ameriško pravosodno ministrstvo je potrdilo, da je v zvezi z vdorom aretiralo nekdanjo programsko inženirko iz Seattla, 33-letno Paige Thompson, ki je obtožena računalniške goljufije in zlorabe. Grozi ji pet let zapora in 250.000 dolarjev kazni. 

Komentarji: