Bela hiša: Poslanci premalo bistri za Trumpove davke

Demokrati prek kongresa zahtevajo predsednikove davčne napovedi, razkrivajo jih tudi njihovi kandidati
Fotografija: Donald Trump vztrajno skriva svoje davčne napovedi. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump vztrajno skriva svoje davčne napovedi. FOTO Reuters

New York – Ameriški davčni dan, kot imenujejo rok za oddajo davčnih napovedi, je v Washingtonu ozaljšal veliki piščanec v obliki Donalda Trumpa, ki so ga protestniki napihnili pred ameriško davčno upravo (IRS) in tako zahtevali, naj predsednik razkrije svoje prihodke.

Skupina Tax March je zdaj že znamenito kuro s podobo predsednika, ki je nastopila v kar nekaj protestih, uporabila kot simbol, da je Trump »bojazljivo pišče, ki si ne upa razkriti davčnih napovedi«. Pred ameriškim dnevom za oddajo poročil davčni upravi se je stopnjeval pritisk na Belo hišo, naj newyorški nepremičninar tako kot vrsta predsednikov pred njim vendarle objavi podatke o svojem davčnem poslovanju. Trump vztrajno ponavlja, da IRS opravlja revizijo njegovih davčnih napovedi, zaradi česar jih ne more razkriti javnosti. Uprava je večkrat poudarila, da to ne drži in da lahko posamezniki te kljub reviziji pokažejo javnosti, če si želijo. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je dosegla novo raven, ko je obtožila kongresnike, da »niso dovolj pametni, da bi pregledali na tisoče strani, kolikor jih verjetno obsegajo davčne napovedi predsednika Trumpa«.

Pri tem ni samo spregledala, da v kongresu sedi deset računovodij, temveč je tudi predsednikove trditve, da je njegovo poslovanje preveč zapleteno za navadne smrtnike, spremenila v žalitev. To je korak naprej od trditev vodje osebja v Beli hiši Micka Mulvaneyja, da so volivci leta 2016 izvolili Trumpa, četudi ni hotel razkriti poslovanja, in da jim torej ni mar za njegove davčne napovedi. Raziskave univerze Quinnipiac od njegovega prihoda v Belo hišo kažejo, da Mulvaneyjeve besede ne držijo, saj več kot 60 odstotkov volivcev meni, da bi te moral objaviti (marca 64 odstotkov). Poleg tega Trumpa niso izvolili volivci, temveč volilni kolegij predstavnikov zveznih držav, neposredne volitve bi izgubil za skoraj tri milijone glasov.
 

Socialist je milijonar


Strasti so razgreli demokratski poslanci, ki so od davčne uprave zahtevali, naj na podlagi redko uporabljenega zakona iz leta 1924 razkrije predsednikove davčne napovedi iz zadnjih šestih let. Republikanci so zatrdili, da je to zloraba zakonodaje, s katero poskuša levica »ribariti« po davčnih napovedih in si tako na vse kriplje prizadeva, da bi našla karkoli obremenilnega proti predsedniku, potem ko »ruska preiskava« ni prinesla želene obtožnice proti Trumpu. Razprava o preiskavi še zdaleč ni končana. V četrtek naj bi pravosodno ministrstvo objavilo poročilo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, v katerem bodo zakrili dele besedila. Medtem je finančno ministrstvo zahtevalo več časa za odločitev o objavi Trumpovih davkov, poslanci so postavili nov rok do torka, a je že zdaj jasno, da bomo priča dolgotrajnemu pravnemu boju.

To hkrati pomeni, da se je javnost še bolj osredotočila na davčne napovedi demokratskih predsedniških kandidatov. Najbolj je bil na očeh senator Bernie Sanders, ki v boju za predsedniško kandidaturo leta 2016 tega ni storil, hkrati pa v prizadevanju za manjšo neenakost ameriške družbe udriha po milijonarjih in milijarderjih. V ponedeljek, ko je objavil svoje davčne napovedi v zadnjem desetletju, se je pokazalo, da je eden od njih, saj mu je knjižna uspešnica Kako naprej (Where We Go From Her) prinesla milijonski zaslužek.

»Ne bom se opravičil, ker sem napisal uspešnico,« je tistega večera zavrnil zbadanje na konservativni televiziji Fox News, kjer je ob kritikah številnih na levici nastopil na srečanju z volivci iz Bethlehema v Pensilvaniji. Po oceni številnih analitikov je vodilni demokratski kandidat opravil nastop z odliko, med drugim je zavrnil namig, kako njegov uspeh kaže, da sedanji kapitalizem deluje. Namesto tega je znova poudaril, da je treba z višjimi davki za premožne zagotoviti minimalni življenjski standard vsem Američanom.

Preberite še: