Bela hiša slavi in išče krivce

Demokrati niso vrgli puške v koruzo, zahtevajo objavo poročila.
Fotografija: Donald Trump je dobil pomemben politični kapital za prihodnje predsedniške volitve. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Donald Trump je dobil pomemben politični kapital za prihodnje predsedniške volitve. FOTO: AFP

New York – Bela hiša je danes utrjevala zmagoslavno sporočilo Donalda Trumpa, da ga je končno poročilo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja opralo vsake krivde. Njeni predstavniki so prešli v protinapad in izpraševali kredibilnost vseh, ki so utrjevali sume o povezavi Trumpove kampanje z Rusijo, vključno z mediji.

Muellerjeva preiskava je bila poglobljen vpogled v to, ali je Trumpova ekipa sodelovala z ruskim posegom v volitve, ki ga je Moskva zanikala. Njegovo poročilo naj bi potrdilo trditve ameriških obveščevalcev, da je Rusija povzročila spletne napade in širila dezinformacije ter s tem hotela vplivati na izide predsedniških volitev. Glavno vlogo naj bi odigrali zdaj razvpito podjetje Agencija za raziskavo interneta iz St. Peterburga s ciljano kampanjo prek družabnih omrežij ter ruski obveščevalci s spletnimi vdori, usmerjenimi proti demokratom. Toda Mueller ni našel dokazov, da bi Trump ali njegovi sodelavci sodelovali v zaroti oziroma pomagali usmerjati napade, kar ni samo dobra novica za Belo hišo, temveč tudi za ameriško demokracijo.

Posebni preiskovalec Robert Mueller je luščenje vročega kostanja, ali je predsednik nedovoljeno posegel v volitve, prepustil drugim. FOTO: AFP
Posebni preiskovalec Robert Mueller je luščenje vročega kostanja, ali je predsednik nedovoljeno posegel v volitve, prepustil drugim. FOTO: AFP

 

Ruski dvomi ostajajo


»Demokrati in liberalni mediji se morajo opravičiti predsedniku, zapravili so dve leti njegovega časa,« je bila danes odločna tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. Svetovalka Kellyanne Conway je celo pozvala demokratskega poslanca Adama Schiffa, ki od začetka leta vodi odbor za obveščevalno dejavnost, k odstopu, saj je večkrat dejal, da je veliko dokazov za zaroto. Schiff ne popušča, po njegovih besedah je razlika med »prepričljivimi dokazi o tajnih dogovorih in tem, ali lahko posebni preiskovalec brez dvoma sproži obtožnico o zaroti«. Čeprav zaupa Muellerjevi presoji, je dodal, da bi javnost morala videti vse obremenilne dokaze.



Preiskava je razkrila vrsto stikov med člani kampanje in Rusijo, njen vodja Paul Manafort, ki je zaradi drugih Muellerjevih obtožb obsojen na sedem let in pol zapora, je denimo rezultate internih javnomnenjskih anket delil z domnevnim ruskim agentom. Prav mogoče je, da so v preiskavi našli še več podobnih primerov, a je bila celota premalo za jasen sklep, da je Trumpova ekipa premišljeno sodelovala v ruskem posegu. Zato bodo demokrati v kongresu nadaljevali preiskavo, saj v primerjavi s posebnim preiskovalcem iščejo tudi ravnanje, ki morda ni kriminalno, a je v nasprotju z javnim interesom.

Donald Trump se je zelo verjetno rešil skrbi, da bo kongres začel postopek za njegovo odstavitev. FOTO: AFP
Donald Trump se je zelo verjetno rešil skrbi, da bo kongres začel postopek za njegovo odstavitev. FOTO: AFP

 

Boj za objavo


Vprašanje je, koliko je nadaljevanje brskanja politično modro, saj je javnost po 22 mesecih naveličana, desnica pa bo lahko še glasneje vpila, da je to le politični »lov na čarovnice«. Nekoliko bolj trdna je podlaga za ugotavljanje, ali je predsednik nedovoljeno posegal v preiskave, saj Mueller ni sprejel jasnega sklepa in je odločitev prepustil drugim. To sta za zdaj minister William Barr in njegov namestnik Rod Rosenstein, po njunem sklepu zbrani dokazi niso dovolj, da bi dosegli merila ministrstva za vložitev obtožnice. To je takoj povzročilo dvome na levici, saj je Barr lani, še preden je postal minister, na lastno pobudo ministrstvu poslal mnenje, da je Muellerjevo tehtanje predsednikovega morebitnega vmešavanja napačno zastavljeno ter škodi funkciji predsednika, saj naj bi Trump pravilno uporabil pooblastila.



Vodji demokratskih poslancev in senatorjev, Nancy Pelosi in Chuck Schumer, sta opozorila, da je Barr pristranski ocenjevalec vprašanja o morebitnem vmešavanju predsednika v preiskavo, ter pozvala k razgrnitvi celotnega poročila.

Demokratski poslanec Jerry Nadler, ki vodi odbor za pravosodje, je dejal, da bo za to uporabil vsa sredstva, po potrebi prignal zahtevo tudi na vrhovno sodišče. Minister je za zdaj zatrdil, da si bo prizadeval za objavo čim večjega dela, a hkrati opozoril, da so v njem informacije o posameznikih, ki jih ni mogoče deliti z javnostjo, če proti njim niso bile vložene obtožnice. Zato se je lotil ocene, kateri deli so primerni za objavo, ni pa si postavil časovnih omejitev. Razgrnitve si želi tudi javnost, objavo je v anketi konservativne televizije Fox News podprlo kar 80 odstotkov vprašanih.

Preberite še:

Komentarji: