Boris Johnson v jesen z osveženo ekipo

Britanski premier se je lotil preoblikovanja svojega ministrskega kabineta.
Fotografija: Boris Johnson med odgovarjanjem na vprašanja poslancev med današnjim nastopom v britanskem parlamentu. Foto: Roger Harris/Afp
Odpri galerijo
Boris Johnson med odgovarjanjem na vprašanja poslancev med današnjim nastopom v britanskem parlamentu. Foto: Roger Harris/Afp

Poldrugo leto dni stara britanska konservativna vlada bo v jesen stopila v nekoliko spremenjeni podobi. Premier Boris Johnson se je namreč lotil dlje časa pričakovanega preoblikovanja svojega ministrskega kabineta.

Med menjavami, ki jih je opravil to popoldne, je najbolj izstopalo imenovanje Liz Truss za novo zunanjo ministrico. Na čelu enega od ključnih resorjev bo nasledila Dominica Raaba, ki si ga bo javnost zapomnila predvsem po tem, da je kot vodja britanske diplomacije padec Kabula preživel na počitnicah na Kreti. Raab bo svojo kariero nadaljeval na čelu ministrstva za pravosodje in kot Johnsonov namestnik.

image_alt
Jeseni se obeta novo poglavje sage o brexitu


Novi izzivi medtem čakajo tudi druge vidne člane kabineta: Nadhim Zahawi, ki je bil zadolžen za program cepljenja, prevzema šolski resor; Michael Gove pa se bo pomeril kot minister za stanovanjsko politiko, ki torijcem povzroča vse več skrbi. Ministrstvo za mednarodno trgovino, ki ga je do sedaj vodila Liz Truss, bo prevzela Anne Marie-Trevelyan.

Od vlade sta se medtem poslovila Robert Buckland, ki je od leta 2019 vodil pravosodni resor, in dosedanji minister za šolstvo Gavin Williamson.

Preberite še:

Komentarji: