Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Borrell: Prihodki od ruskega premoženja kmalu na voljo za pomoč Ukrajini

Po neuradnih informacijah naj bi prva tranša znašala 1,4 milijarde evrov.
Otroci se igrajo med rušvinami v regiji Doneck. FOTO: Roman Pilipey/Afp
Otroci se igrajo med rušvinami v regiji Doneck. FOTO: Roman Pilipey/Afp
STA
24. 6. 2024 | 09:44
24. 6. 2024 | 09:44
2:30

Prva sredstva, pridobljena z upravljanjem zamrznjenega ruskega premoženja, bodo že prihodnji teden na voljo za vojaško podporo Ukrajini, je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za 1,4 milijarde evrov.

image_alt
Polzeča ofenziva s kritičnimi posledicami

»Okrepiti moramo podporo Ukrajini. Na razpolago so sredstva od zamrznjenega ruskega premoženja in preučiti moramo način, kako jih uporabiti, da jih ne bo mogel nihče blokirati,« je danes v Luxembourgu povedal Borrell.

Pri tem je izpostavil Madžarsko, ki trenutno blokira več odločitev, povezanih s finančnimi sredstvi za vojaško pomoč Ukrajini. Zagotovil je, da so za sredstva od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru zahodnih sankcij proti Moskvi, našli rešitev, da jih ne bo mogoče blokirati.

»Imamo rešitev, ki jo bom danes dal na mizo. Ukrajina potrebuje več pomoči, in to zdaj, pred poletjem. Upam, da bodo ministri podprli predlog,« je povedal.

Ukrajina potrebuje več pomoči, in to zdaj, pred poletjem, je dejal Josep Borrell. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters
Ukrajina potrebuje več pomoči, in to zdaj, pred poletjem, je dejal Josep Borrell. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters

Če bo predlog prejel zadostno podporo, bo prva tranša na voljo že prihodnji teden, druga pa nekoliko kasneje, je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik unije. Skupaj gre po njegovih besedah za 2,5 milijarde evrov. Po neuradnih informacijah naj bi prva tranša znašala 1,4 milijarde evrov.

Nadaljnja podpora Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo bo ena od osrednjih tem današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU, ki se ga udeležuje tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ministri bodo govorili še o dogajanju na Bližnjem vzhodu, na kosilu pa se jim bodo pridružili kolegi iz šestih zahodno-balkanskih držav. Na dnevnem redu imajo poleg tega razpravo o ukrepanju proti Gruziji zaradi nedavno uveljavljene zakonodaje o tujem vplivu, ki zaostruje nadzor nad civilno družbo v državi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine