Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Kolumne

(KOLUMNA) Jasni, a nemočni glas Evrope

Ostaja grenek priokus, da Evropa pogojev za dosego miru za zdaj ne more uveljaviti brez podpore ZDA, ki je postala vse bolj dvomljiva in omahljiva zaveznica.
Sklepni dokument konference, ki ga je podpisalo okoli osemdeset držav, sloni na štirih točkah. FOTO: Inna Varenytsia/Reuters
Sklepni dokument konference, ki ga je podpisalo okoli osemdeset držav, sloni na štirih točkah. FOTO: Inna Varenytsia/Reuters
22. 6. 2024 | 05:00
6:17

V nadaljevanju preberite:

Prejšnji teden je v Švici potekala mirovna konferenca o Ukrajini. Sklepni dokument konference, ki ga je podpisalo okoli osemdeset držav, sloni na štirih točkah. Prva poudarja, da mora vsak mir v Ukrajini temeljiti na upoštevanju ukrajinske suverenosti in njenih mednarodno priznanih meja. Druga točka zadeva jedrsko varnost, tretja prehransko varnost, zlasti držav uvoznic ukrajinskega in ruskega žita, četrta poziva k takojšnji izmenjavi vojnih ujetnikov, še zlasti pa civilnih zapornikov.

Vsaka od točk je zaušnica Putinovi Rusiji. Prva je izrecna zavrnitev »ponudbe«, ki jo je Putin podal le nekaj dni pred začetkom konference in je pravzaprav prvi konkretni pogoj, ki ga je Rusija od začetka vélike invazije postavila za končanje vojne. V veliko presenečenje in neizmerno ogorčenje (opozorilo: sarkazem) vseh tistih, ki so nas dve leti prepričevali, da glavni razlog za vojno ni ruski ekspanzionizem, ampak širjenje Nata, so bili Putinovi pogoji zelo ozemeljske narave: Ukrajina se mora umakniti iz pokrajin, ki jih je okupirala in – v eklatantnem nasprotju z mednarodnim pravom – anektirala Rusija.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine