Bruselj želi, da bi evro spodrinil dolar

Bitka za novo evropsko suverenost, želja po manjši odvisnosti od ZDA, prepoznanje moči območja z evrom.
Fotografija: Eden od argumentov za večjo vlogo evra v energetskih kupčijah je ponovna uvedba ameriških sankcij proti Iranu, ki povzročajo resne ovire trgovanju evropskih držav s Teheranom. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Eden od argumentov za večjo vlogo evra v energetskih kupčijah je ponovna uvedba ameriških sankcij proti Iranu, ki povzročajo resne ovire trgovanju evropskih držav s Teheranom. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Bruselj – V EU, še zlasti v njenem jedru z evrom kot skupno valuto, že dolgo velja za nenavadno, da se naftne kupčije članic sklepajo v dolarjih.

Tako je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker že septembra v velikem govoru o razmerah v Uniji opozoril na nesprejemljivost tega, da EU kot največji uvoznik nafte uporablja dolar, čeprav le dva odstotka uvožene energije prihaja iz ZDA. »Absurdno je, da evropske države kupujejo evropska letala v dolarjih namesto v evrih,« je poudarjal.

Evropska komisija je danes nadaljevala serijo predstavljanja bolj vizionarskih načrtov s predlogi za »okrepitev vloge evra v spreminjajočem se svetu«. Med drugim so objavili priporočila za večjo mednarodno vlogo evra v strateškem energetskem sektorju. EU je z uvozom energije, vrednim 300 milijard evrov na leto, največji svetovni uvoznik energije. Logično bi bilo, da bi se kupčije sklepale v evrih.

»Evro bi moral izkazovati politično, gospodarsko in finančno težo območja z evrom in podpirati uravnotežen, na pravilih temelječ mednarodni politični in ekonomski red,« je povedal podpredsednik evropske komisije za evro Valdis Dombrovskis.

Bruselj postavlja prizadevanja za močnejšo vlogo evra v kontekst globalnih trendov s pojavom novih gospodarskih sil in novih tehnologij. To vse, kot pravijo, utegne omogočiti premik k bolj raznolikemu multipolarnemu sistemu z več globalnimi valutami. Manj uporabe dolarja v EU bi zmanjšalo ranljivost, povezano z nihanjem njegove vrednosti.

V evropski komisiji sicer priznavajo, da je odločitev za uporabo valute prepuščena igralcem na trgu, a večja vloga evra po bruseljski oceni bi pripomogla k »boljši odpornosti mednarodnega finančnega sistema«.

Konkretni načrti zadevajo končanje gospodarsko-denarne unije, bančne unije in unije kapitalskih trgov. Okrepili bi evropski finančni sektor. Napovedali so več prizadevanj za uporabo evra z angažiranjem gospodarske diplomacije.
Prizadevanja za večjo vlogo evra (v škodo dolarja), ki bo čez nekaj tednov praznoval 20. obletnico, bi utegnila še poglobiti napetosti EU v odnosih z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Juncker postavlja večjo vlogo evra v širši okvir prizadevanj za novo evropsko suverenost in zmanjševanje odvisnosti od ZDA.

Eden od argumentov za večjo vlogo evra v energetskih kupčijah je ponovna uvedba ameriških sankcij proti Iranu, ki povzročajo resne ovire trgovanju evropskih držav s Teheranom.

Po podatkih evropske komisije je bilo lani 36 odstotkov vrednosti mednarodnih transakcij izvedenih v evrih. Tudi petina mednarodnih rezerv tujih centralnih bank je v evrih.

Preberite še:

Komentarji: