Carrie Lam bo uradno umaknila zakon o izročitvi osumljencev

Hongkonška vlada bo danes uradno objavila umik predloga zakona o izročitvi, ki je sprožil mesece nemirov.
Fotografija: Carrie Lam. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Carrie Lam. FOTO: AFP

Vodja Hongkonga Carrie Lam bo uradno umaknila zakon o izročitvi, ki je sprožil mesece protestov v regiji, je potrdil vladni vir. Po tem, ko je v začetku tedna v javnosti zakrožil avdioposnetek, v katerem naj bi voditeljica Hongkonga Lamova govorila o morebitnem odstopu, a je kasneje izjave o morebitnem odstopu zanikala, bodo danes objavili uradnik umik zakona, ki je Kitajsko povedel v eno najhujših kriz v zadnjih desetletjih.

Lamova je o svoji odločitvi naprej obvestila provladne poslance na zaprtem srečanju, še danes pa naj bi o tem podala tudi javno izjavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V ponedeljek in torek je več srednješolcev bojkotiralo pouk. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
V ponedeljek in torek je več srednješolcev bojkotiralo pouk. FOTO: Tyrone Siu/Reuters


Hongkonška voditeljica je že pred tem zamrznila sporni osnutek zakona, ki je bil povod za protivladne proteste. Z umikom osnutka zakona pa bo tako Lamova sedaj izpolnila glavno zahtevo protestnikov. To je tudi prvi konkretni korak v smeri njihovih zahtev, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Umik predloga zakona je sicer ena od petih ključnih zahtev protestnikov, voditeljica Lamova pa je že pred časom dejala, da je predlog zakona 'mrtev'.

Aktivisti so medtem že napovedali nadaljevanje protestov. Po oceni ene od vodilnih aktivistk Bonnie Leung samo umik zakona ne bo zadovoljil protestnikov, katerih število zahtev je v preteklih mesecih precej naraslo.

Med drugim sedaj zahtevajo odstop Lamove, oblikovanje neodvisne komisije o preiskavi policijskega nasilja in umik vseh obtožnic zaradi protestiranja. Številni protestniki pozivajo tudi k političnim reformam.

Protesti v nekdanji britanski koloniji so se začeli junija, sprožilo pa jih je sprejemanje zakona, ki bi dovoljeval izročanje osumljencev Kitajski. Protesti so se kasneje razvili tudi v klic po več demokracije v Hongkongu.

Protesti so pred 14 tedni izbruhnili zaradi sprejemanja zakonodaje o izročanju osumljencev Kitajski. FOTO Tyrone Siu/Reuters
Protesti so pred 14 tedni izbruhnili zaradi sprejemanja zakonodaje o izročanju osumljencev Kitajski. FOTO Tyrone Siu/Reuters

Preberite še:

Komentarji: