Cia ima prvič v zgodovini direktorico

Podpredsednik ZDA Mike Pence je na sedežu Osrednje obveščevalne agencije (Cia) v Langleyju v Virginiji slovesno zaprisegel Gino Haspel na položaj direktorice Cie.
Fotografija: Haspelova je bila deležna kritik, da je sodelovala pri mučenju osumljencev terorizma.
Odpri galerijo
Haspelova je bila deležna kritik, da je sodelovala pri mučenju osumljencev terorizma.

Washington – Na prisegi je bil tudi predsednik ZDA Donald Trump. Dejal je, da v ZDA ni bolj kvalificirane osebe za vodenje Cie, kot je Haspelova, ki bo po njegovih besedah opravila odlično delo. Ameriškim vohunom je zagotovil, da so najboljši oziroma najbolj elitni na svetu, počastil je spomin na padle vohune in zagotovil, da ZDA sedaj zaradi njega po svetu spet spoštuje.

Haspelovo je senat potrdil prejšnji teden, ko se je javno izrekla proti mučenjem terorističnih osumljencev, pri čemer je sicer v preteklosti sama sodelovala. Trumpu se je danes zahvalila za priložnost in da se je oglasil na prisegi. Opozorila je, da je prva direktorica Cie v zadnjih 40 letih, ki se je na položaj prebila iz profesionalnih vrst ter tudi to, da je Cia dobila prvo direktorico v zgodovini nasploh.

Preden je odrinil proti Langleyju, je Trump na twitterju ostro napadel nekdanjega direktorja Cie Johna Brennana in ga obtožil, da je začetni pobudnik celotne afere z ruskim vpletanjem v ameriške volitve leta 2016 na Trumpovi strani. Trump je v svojih kritikah prenesel to, kar je slišal na jutranjem programu ameriške televizije Fox News od nekdanjega obveščevalca, ki je napadel Brennana.

Donald Trump, Mike Pence in Gina Haspel. FOTO: Evan Vucci/AP
Donald Trump, Mike Pence in Gina Haspel. FOTO: Evan Vucci/AP


Direktor Cie pod predsednikom Barackom Obamo Brennan je oster kritik Trumpa. Konec tedna se je hudo razburil, ko je Trump zahteval preiskavo FBI zaradi domnevnega vohuna v njegovi predsedniški kampanji in je od kongresnih republikancev zahteval, naj ukrepajo, ker menda Trump ogroža same temelje države.

Kar je doslej znano o tem domnevnem vohunu v Trumpovi kampanji je, da je FBI poslal ovaduha, da naveže stike z določenimi člani Trumpove kampanje, ki jih je FBI sumil, da sodelujejo z Rusijo.

Demokrati opozarjajo, da je edina razlika v odnosu FBI do Trumpa in demokratke Hillary Clinton leta 2016 v tem, da so njeno umazano perilo prali v javnosti, glede Trumpove kampanje pa so bili sposobni delovati profesionalno brez uhajanja informacij v medije. Z rusko afero se ubada posebni tožilec Robert Mueller, Cia pa uradno ni pooblaščena za delovanje znotraj ZDA.

Komentarji: