Conte prisegel kot italijanski premier (FOTO)

Prisegla je nova italijanska vlada, ki jo bo vodil Giuseppe Conte, kompromisni premier desne Lige in populističnega Gibanja pet zvezd.
Fotografija: Giuseppe Conte, novi italijanski premier je 53-letni odvetnik in profesor prava, ki je javnosti neznan in je bil donedavnega zelo oddaljen od sveta politike. FOTO: Gregorio Borgia/AP
Odpri galerijo
Giuseppe Conte, novi italijanski premier je 53-letni odvetnik in profesor prava, ki je javnosti neznan in je bil donedavnega zelo oddaljen od sveta politike. FOTO: Gregorio Borgia/AP

Rim – Potem ko sta v četrtek stranki dosegli nov dogovor o vladi, je Conte znova prejel mandat in predsedniku Sergiu Mattarelli predstavil nov seznam ministrov. Pred tem ga je v nedeljo vrnil, saj je predsednik zavrnil predlog, da bi minister za finance in gospodarstvo postal evroskeptik Paolo Savona. O zaupnici vladi, v kateri sta vodja gibanja Luigi Di Maio in vodja Lige Matteo Salvini zasedla položaja podpredsednikov, bosta po poročanju italijanskih medijev v ponedeljek ali torek glasovala še oba domova parlamenta. Vladajoči stranki imata v obeh domovih večino, tako da bo to zgolj formalnost.

Med 18 ministri nove vlade je pet žensk in 13 moških, ki bodo prevzeli vsa pomembnejša ministrstva. Salvini, ki je znan po svojih protipriseljenskih stališčih, je prevzel položaj notranjega ministra. S slogani proti nezakonitemu priseljevanju, Bruslju, evru, bankirjem in lobistom je oživil Severno ligo, ki so jo po škandalu s poneverbami denarja leta 2012 številni razglasili za mrtvo. Pod Salvinijevim vodstvom se je stranka odpovedala sloganom o odcepitvi, njen vodja pa je pragmatično tudi skrajšal ime iz Severne Lige v Ligo, da bi pridobil volivce z juga Italije.

Di Maio bo minister za delo in gospodarski razvoj. 31-letnik iz južnoitalijanskega mesteca Pomigliano d'Arco, ki ni dokončal študija računalništva in kasneje prava, uteleša resnejše krilo do Evrope kritičnega gibanja. Je eden najglasnejših zagovornikov uvedbe osnovnega mesečnega dohodka, ki naj bi v skladu s koalicijskim dogovorom znašal 780 evrov.

Predsednik države Sergio Mattarella čestita novemu italijanskemu premierju.
Predsednik države Sergio Mattarella čestita novemu italijanskemu premierju.


Evroskeptik Savona bo minister za evropske zadeve, profesor ekonomije Giovanni Tria bo prevzel ministrstvo za gospodarstvo, Enzo Moavero Milanesi bo postal zunanji minister, novi minister za pravosodje pa bo Alfonso Bonafede.

Med pomembnejšimi ministrskimi položaji, ki jih bodo zasedle ženske, je položaj ministrice za obrambo, ki ga bo od Roberte Pinotti prevzela strokovnjakinja za varnost Elisabetta Trenta, ki je članica gibanja.

Med bolj znanimi novimi ministricami je senatorka iz vrst Lige in odvetnica Giulia Bongiorno. Bodoča ministrica za javno upravo je med drugim uspešno branila pokojnega bivšega premierja Giulia Andreottija v okviru odmevnejšega procesa proti mafiji v Palermu. Zadnjih nekaj let pa skupaj s švicarsko televizijsko voditeljico Michelle Hunziker vodi kampanjo proti nasilju nad ženskami.


Ministrica za zdravje bi delno ukinila cepljenje


Bolj mešani odzivi so na imenovanje zdravnice Giulie Grillo na položaj ministrice za zdravje. Poslanka Gibanja pet zvezd namerava odpraviti obvezno cepljenje proti desetim boleznim. Ukrep so za šolarje sprejeli maja lani.

Ženski bosta prevzeli še vodenje dveh novih ministrstev. Senatorka Gibanja pet zvezd Barbara Lezzi bo prevzela ministrstvo za jug, ki naj bi se ukvarjalo z južno Italijo. Poslanka Lige in odvetnica Erika Stefani bo v bodoče vodila ministrstvo za regije, ki je sicer obstajalo že pred letom 1999. Kot je pojasnila, se bo posvetila izgradnji avtonomije italijanskih regij, kar je ena od prednostnih nalog Lige.

Komentarji: