Dansko sodišče potrdilo dosmrtno ječo za krut umor novinarke

Peter Madsen še naprej zanika, da bi na krovu svoje podmornice umoril novinarko in trdi, da je njena smrt posledica tragične nesreče. 
Fotografija: Peter Madsen je na sojenju neprestano spreminjal svojo izjavo. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Peter Madsen je na sojenju neprestano spreminjal svojo izjavo. FOTO: Arhiv Dela

Dansko prizivno sodišče je danes potrdilo dosmrtni zapor za danskega izumitelja Petra Madsena, ki so ga aprila spoznali za krivega umora švedske novinarke Kim Wall. Madsen je zahteval milejšo kazen, o pritožbi na današnjo odločitev pa se bosta z odvetnico še odločila.

Kot je povedala njegova odvetnica Betina Hald Engmark, bosta namreč najprej s klientom preučila sodbo sodišča, nato pa se bosta odločila, ali bosta vložila pritožbo.

47-letni Madsen še naprej zanika, da bi na krovu svoje podmornice umoril novinarko in trdi, da je njena smrt posledica tragične nesreče. Priznal pa je, da je razkosal njeno truplo in kose odvrgel v morje. Zahteval je milejšo kazen, saj je dosmrtna ječa po njegovem mnenju »nesorazmerna«. Prizivno sodišče temu ni ugodilo.

Tožilstvo je po današnji sodbi sporočilo, da je dosmrtni zapor glede na ostudnost umora in podroben načrt, ki ga je imel Madsen, upravičen. »Ni kazni, ki bi bila prehuda za tega moškega,« je povedal tožilec Kristian Kirk.

​Z obdukcijo ni bilo mogoče ugotoviti vzrokov smrti novinarke. FOTO: Afp
​Z obdukcijo ni bilo mogoče ugotoviti vzrokov smrti novinarke. FOTO: Afp


30-letna novinarka je izginila avgusta lani, ko je pisala prispevek o Madsenovi podmornici. Izumitelj je najrepj trdil, da je z glavo močno udarila v železni del podmornice pri hitrem manevru, kasneje pa je spremenil izjavo, češ da se je zastrupila z ogljikovim monoksidom, medtem ko je bil sam na krovu podmornice. 

Tožilec Jakob Bush-Jepsen je že kmalu po začetku sojenja napovedal, da namerava za obtoženca zahtevati dosmrtno kazen. Tožilci menijo, da gre za človeka, ki hoče imeti vse pod nadzorom, ki je sanjal o zlorabi, uboju in razkosanju ženske. Menijo, da je svojo žrtev zvezal, jo nato pretepel, nekajkrat zabodel z nožem v predel genitalij in naposled usmrtil. Zatem je truplo razkosal in dele – glavo, roki, nogi, torzo – dal v ločene vreče ter jih obtežene z utežmi vrgel na dno zaliva pri Københavnu.

Prve dele novinarkinega trupla je deset dni po njenem izginotju na plaži našel kolesar, nekaj tednov pozneje pa so policijski potapljači v morju južno od Københavna našli še druge dele trupla.

Z obdukcijo ni bilo mogoče ugotoviti vzrokov smrti novinarke. 

Morilec je truplo novinarke razkosal. FOTO: Afp 
Morilec je truplo novinarke razkosal. FOTO: Afp 


Pisala za New York Times in Guardian


Novinarka je o podmornici Nautilus, ki jo je Madsen zgradil leta 2008, pisala zgodbo. Kljub svoji mladosti je bila za njo že zavidljiva kariera, saj je poročala med drguim iz Južnega pacifika, Burme, haitija in Severne okreje, pisala pa za vplivne medijske hiše, kot so New York Times, Guardian, Vice in South China Morning Post.

Madsen je menda živel v odprtem zakonu, nekatera njegova nekdanja dekleta so za danske medije povedala, da je bil nagnjen k sadomazohizmu. Znanci ga opisujejo kot neuravnovešenega človeka s hitrimi spremembami razpoloženja.

Madsen je sanjaril, da bo naredil svojo podmornico in načrtoval potovanje v vesolje. S tem ne bo nič, saj bo veli kdel življenja preživel v zaporu. Dosmrtna ječa na Danskem praviloma pomeni 15 let zaporne kazni. Po 12 letih je namreč dovoljeno zaprositi za pomilostitev. Le redki obsojenci na Danskem za zapahi preživijo do konca življenja.

Komentarji: