Žalujoči so se od Navalnega poslovili s solzami in aplavzom

Pogrebne slovesnosti za pokojnega opozicijskega politika se je kljub navzočnosti velikega števila policistov udeležilo več tisoč ljudi.
Fotografija: Krsta s posmrtnimi ostanki najvidnejšega predstavnika ruske opozicije je v cerkev prispela malo pred začetkom pogrebne slovesnosti. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Krsta s posmrtnimi ostanki najvidnejšega predstavnika ruske opozicije je v cerkev prispela malo pred začetkom pogrebne slovesnosti. FOTO: AFP

Moskovska pokopališča so polna nasprotnikov režima Vladimirja Putina. Med njimi odslej ležijo tudi posmrtni ostanki ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, ki je sredi februarja med prestajanjem zaporne kazni na skrajnem severu države umrl v nepojasnjenih okoliščinah. Kljub močno povišani prisotnosti policije in sugestivnim opozorilom Kremlja je Navalnega na njegovo zadnjo pot pospremilo več tisoč pogumnih ljudi.

image_alt
Julija Navalna: Nad Putina z metodami boja proti mafiji

»Ne bomo te pozabili!« je bil eden izmed vzklikov, ki se je razširil med množico žalujočih, ko je pred cerkev v moskovskem okrožju Marjino prispela krsta pokojnega opozicijskega politika. Ko so si njeni nosilci vtirali pot v prostor bogoslužja, se je med ljudmi sprožil spontani aplavz. Navalnemu so žalujoči še enkrat zaploskali, ko je njegovo truplo zapustilo cerkev, in kasneje na pokopališču Borisov, kjer je zgodaj popoldne po srednjeevropskem času potekal sklepni del pogrebne slovesnosti. Tudi tam je bilo mogoče slišati vzklikanje imena pokojnega, pa tudi pozive h koncu vojne v Ukrajini.

Navalni je v nepojasnjenih okoliščinah umrl 16. februarja letos. FOTO: AFP
Navalni je v nepojasnjenih okoliščinah umrl 16. februarja letos. FOTO: AFP
Množica privržencev pokojnega Alekseja Navalnega pred cerkvijo, kjer se je opoldne začela pogrebna slovesnost. FOTO: Reuters
Množica privržencev pokojnega Alekseja Navalnega pred cerkvijo, kjer se je opoldne začela pogrebna slovesnost. FOTO: Reuters
Večina udeležencev pogrebne maše se je na pokopališče odpravilo peš. Iz posnetkov, predvajanih v živo po spletu, je bilo mogoče razbrati dolgo kolono ljudi različnih generacij; nekateri med njimi so v rokah nosili cvetove rdečih vrtnic oziroma drugih rož.

Med žalujočimi sta bila opažena pokojnikova starša, njegova v izgnanstvu živeča vdova Julija Navalna in ožja ekipa sodelavcev pa so bili zaradi lastne varnosti primorani pogreb spremljati od daleč. »Ne vem, kako naj živim brez tebe, a poskušala te bom narediti ponosnega. Ne vem, ali bom zdržala, a bom vseeno poskusila,« je v čustveni izjavi, v času pogreba objavljeni na družabnih medijih, zapisala Julija Navalna, ki je kmalu po moževi smrti sporočila, da namerava nadaljevati njegovo življenjsko delo.

Med žalujočimi tudi tuji diplomati

Poleg običajnih Rusov so se na pogrebu zbrali številni tuji diplomati, med njimi ameriški, francoski in nemški veleposlaniki. Udeležila se ga je prav tako slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret, ki je po poročanju STA v spomin na Navalnega prejšnji teden položila cvetje tudi k spomeniku žrtvam politične represije v Moskvi.

Sedeminštiridesetletni politik, ki je v zadnjem desetletju svojega življenja postal najbolj mednarodno izpostavljeni domači kritik ruskega predsednika, je bil pokopan dva tedna zatem, ko se je zgrudil med prestajanjem devetnajstletne kazni v zaporniški koloniji v arktičnem krogu. Vzrok njegove smrti uradno še vedno ni znan, toda svojci in podporniki Navalnega odgovornost zanjo pripisujejo Putinovemu režimu.

Družina Navalnega in njegova ekipa sodelavcev sta podpornike pozvali, naj se pridejo poslovit od ruskega opozicijskega politika in najostrejšega kritika režima Vladimirja Putina. FOTO: Reuters
Družina Navalnega in njegova ekipa sodelavcev sta podpornike pozvali, naj se pridejo poslovit od ruskega opozicijskega politika in najostrejšega kritika režima Vladimirja Putina. FOTO: Reuters

Iz Kremlja so pred začetkom pogrebnih slovesnosti opozorili, da bodo vsakršni neprijavljeni protesti v podporo pokojniku obravnavani kot kršitev zakona. Oblasti so v preteklosti preprečile oziroma s silo zadušile podobna zborovanja privržencev ruske demokratične opozicije in tudi tokrat je vse kazalo, da varnostni organi ničesar nočejo ničesar prepustiti naključju.

image_alt
Dolga sovjetska polarna noč

Od smrti Navalnega so ruski varnostni organi po podatkih nevladnih organizacij aretirali že vsaj 400 ljudi, ki so se na različne načine poklonili pokojnemu politiku. Zadnje slovo so spremljale tudi številne druge neprijetnosti, denimo težave pri iskanju kraja pogreba. Mati pokojnega je potrdila, da so jo poskušale oblasti prisiliti v to, da se od sina poslovi na skrajnem severu države oziroma na zaprtem pogrebu.

»Najbolj se bojijo samih sebe,« je reakcijo oblasti za AFP komentirala Ana Stepanova, ena od žalujočih. »Ljudi, ki so tukaj, ni strah. Tudi Alekseja ni bilo strah,« je poudarila in dodala, da načelni in iskreni posamezniki, kot je bil on, ne bi smeli umirati.

Preberite še:

Komentarji: