Na Poljskem se obeta drugi krog predsedniških volitev

Volitve so izjemnega pomena za stranko Zakon in pravičnost, ki je na oblasti od leta 2015.
Fotografija: Predsednik države ima možnost veta, tako da bi lahko bil opozicijski predsednik trn v peti PiS. FOTO: Bartosz Siedlik/Afp
Odpri galerijo
Predsednik države ima možnost veta, tako da bi lahko bil opozicijski predsednik trn v peti PiS. FOTO: Bartosz Siedlik/Afp

Na predsedniških volitvah na Poljskem se, kot kaže, obeta drugi krog. Zdajšnji predsednik Andrzej Duda naj bi namreč v prvem krogu dobil 41,8-odstotka glasov, njegov protikandidat, župan Varšave Rafal Trzaskowski pa 30,4 odstotka, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo vzporedne volitve instituta Ipsos.

Drugi krog volitev je predviden 12. julija.

Po podatkih poljske državne volilne komisije je bila volilna udeležba do 17. ure skoraj 48-odstotna, kar je skoraj toliko, kot je bila končna udeležba na volitvah leta 2015.

Volitve bi morale po prvotnih načrtih potekati že 10. maja, a so jih zaradi pandemije novega koronavirusa in spora, kako jih izvesti, v zadnjem trenutku preložili. Parlament je nato potrdil pravila, v skladu s katerimi so lahko volivci sami izbrali, ali želijo danes glasovati osebno ali po pošti.

Volitve so izjemnega pomena za PiS, ki je na oblasti od leta 2015. FOTO: Agencja Gazeta Reuters
Volitve so izjemnega pomena za PiS, ki je na oblasti od leta 2015. FOTO: Agencja Gazeta Reuters


Volitve so pomemben preizkus za vladajočo konservativno stranko Zakon in pravičnost (PiS), ki je na oblasti od leta 2015. Zmaga Dude bi namreč PiS še okrepila in ji zagotovila bolj ali manj nemoteno vladanje vsaj še do leta 2023, ko so predvidene naslednje parlamentarne volitve. Duda se je namreč v zadnjih letih izkazal za zvestega podpornika politike vladajoče stranke.
Duda je dolgo veljal za daleč največjega favorita volitev in še maja so mu ankete napovedovale gotovo zmago. A v zadnjem mesecu se je pojavil nov kandidat liberalne opozicije, župan Varšave Trzaskowski, ki ima po nekaterih napovedih dobre možnosti za zmago v drugem krogu.

Komentarji: