Dunaj na vrhu lestvice mest, kjer je najlepše živeti

Prvo mesto kaže vrnitev stabilnosti v večjem delu stare celine.
Fotografija: Dunaj FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Dunaj FOTO: Shutterstock

Avstralski Melbourne ne kraljuje več na lestvici mest, kjer je najlepše živeti.

Prvo mesto je letos osvojila avstrijska prestolnica Dunaj. To je tudi prvo evropsko mesto, ki se je zavihtelo na vrh lestvice organizacije Economist Intelligence Unit, v kateri razvrščajo 140 svetovnih mest na podlagi politične in socialne stabilnosti, stopnje kriminala, dostopnosti zdravstvene oskrbe in izobraževanja ter drugih dejavnikov. 

Urednica raziskave Roxana Slavcheva je pojasnila, da se je varnost izboljšala v več zahodnoevropskih mestih, prvo mesto Dunaja kaže vrnitev stabilnosti v večjem delu stare celine, ki jo je v preteklih letih pretreslo več terorističnih napadov. Raziskava ugotavlja, da se je skoraj polovici mest izboljšalo mesto na lestvici. Do zdaj je na prvem mestu kar sedem let vztrajal Melbourne, med prvih deset sta še avstralska Sydney in Adelaide. Med prvimi desetimi sta tudi japonska Osaka in Tokio, oba sta višja mesta pridobila zaradi upada kriminala in izboljšanja javnega prometa. 

Glede na lansko leto sta iz prve deseterice izpadla nemški Hamburg in finska prestolnica Helsinki. Iz poročila sledi, da so nekatere svetovne (poslovne) metropole žrtve lastnega uspeha, saj je tam lahko posledično višja stopnja kriminala in slabša mreža oskrbe ter slabši javni prevoz. New York je, denimo, šele na 57. mestu, London na 48., Pariz 19. mestu. Francoska prestolnica in britanski Manchester sta se letos povzpela po lestvici, na kateri sta v preteklih letih padla zaradi terorističnih napadov. »Obe mesti sta dokazali vzdržljivost, čeprav so jim napadi in posledično strogi varnostni ukrepi zamajali stabilnost,« so zapisali v poročilu. 

Največji padec je letos doživel portoriški San Juan, ki sta ga lani prizadela dva večja orkana, tako je padel za kar 21 mest, na 89. mesto. Največji skok pa je dosegel ukrajinski Kijev, ki se je dvignil za 13 mest zaradi infrastrukturnih izboljšav in zmanjšanja stopnje kriminala. 

Na drugem koncu lestvice je najslabše ocenjen sirski Damask, sledijo mu Daka v Bangladešu in nigerijski Lagos. Mesta na dnu lestvice zaznamujejo vojna, nemiri in terorizem. 

Mesta, kjer je najlepše živeti leta 2018:
1. Dunaj, Avstrija
2. Melbourne, Avstralija
3. Osaka, Japonska
4. Calgary, Kanada
5. Sydney, Avstralija
6. Vancouver, Kanada
7. Toronto, Kanada
7. Tokio, Japonska
9. København, Danska 
10. Adelaide, Avstralija 

Zadnjih deset mest, kjer je letos najslabše živeti:
1. Damask, Sirija
2. Daka, Bangladeš 
3. Lagos, Nigerija
4. Karači, Pakistan
5. Port Moresby, Papua Nova Gvineja
6. Harare, Zimbabve
7. Tripoli, Libija
8. Douala, Kamerun
9. Alžir, Alžirija
10. Dakar, Senegal

Komentarji: