Edinstveni borov gozd na Evii izginja v ognjenih zubljih

Grčijo že od konca tedna pesti niz požarov, ki jih razpihujejo močni vetrovi in visoke temperature, ki se gibljejo okoli 40 stopinj Celzija.
Fotografija: V gašenju sodeluje več kot 200 gasilcev. FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP
Odpri galerijo
V gašenju sodeluje več kot 200 gasilcev. FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP

Gasilci na grškem otoku Evia se tudi danes borijo z ognjenimi zublji, ki so že povzročili ogromno škodo na tamkajšnjem prvobitnem gozdnatem gorovju. Po navedbah guvernerja Kostasa Bakojanisa je požar v edinstvenem borovem gozdu na Evii povzročil ogromno ekološko katastrofo. Ogenj pa ogroža tudi štiri naselja.
   
Požar na Evii, drugem največjem grškem otoku, je izbruhnil v torek zjutraj. Zaradi njega so evakuirali štiri vasi, to noč pa se je nevarno približal tudi mestu Psahnam. Po navedbah predstavnika civilne zaščite Tanasisa Karakacasa je velika sreča, da ognjeni zublji niso terjali žrtev.

V torek je gasilcem uspelo zajeziti požar na otoku Tasos. FOTO: Costas Baltas/Reuters
V torek je gasilcem uspelo zajeziti požar na otoku Tasos. FOTO: Costas Baltas/Reuters


V gašenju sodeluje več kot 200 gasilcev ter 75 gasilskih tovornjakov, devet helikopterjev za gašenje in sedem letal, ki si na 12 metrov dolgi ognjeni fronti predvsem prizadevajo preprečiti škodo na poseljenih območjih.

Na otoku danes čez dan pričakujejo tudi italijansko letalo za gašenje, saj je Grčija zaprosila za pomoč EU. Do večera naj bi na Evio prispeli še eno italijansko ter dve španski letali.

V gašenju sodeluje več kot 200 gasilcev. FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP
V gašenju sodeluje več kot 200 gasilcev. FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP


Grčijo že od konca tedna pesti niz požarov, ki jih razpihujejo močni vetrovi in visoke temperature, ki se gibljejo okoli 40 stopinj Celzija. Grški premier Kiriakos Micotakis je zaradi tega v torek prekinil počitnice in se vrnil v Atene. Pri tem je izrazil priznanje gasilcem, ki se vsakodnevno spopadajo z okoli 50 požari.

V torek je gasilcem uspelo zajeziti požar na otoku Tasos, v pokrajini Viotia v osrednji Grčiji in na Peloponezu. Že v ponedeljek so pod nadzor spravili velik požar, ki je ogrožal vzhodno predmestje Aten, konec tedna pa ognjene zublje na otočku Elafonisos in na Maratonu.

Preberite še:

Komentarji: