Elitne univerze v ZDA zavite v škandal zaradi koruptivnega vpisovanja otrok bogatašev

Starši so za vpis otroka na elitno univerzo, kakršna je Yale, plačevali do 6,5 milijona dolarjev podkupnine. Vpleteni tudi zvezdniki.
Fotografija: Med obtoženimi starši sta Felicity Huffman, znana iz Razočaranih gospodinj, in Lori Loughlin iz serije Polna hiša. FOTO: Lisa O'Connor in Tommaso Boddi/AFP
Odpri galerijo
Med obtoženimi starši sta Felicity Huffman, znana iz Razočaranih gospodinj, in Lori Loughlin iz serije Polna hiša. FOTO: Lisa O'Connor in Tommaso Boddi/AFP

Ameriški zvezni tožilci so več kot 60 ljudi obtožili koruptivnih dejanj pri omogočanju vpisa otrok bogatašev na elitne šole, kot so univerze Yale, Georgetown ali Standford. Gre za korupcijo, ki je, kot poroča Reuters, potekala leta, obseg podkupnin naj bi segal do 25 milijonov ameriških dolarjev.

Na sodišču v Bostonu danes pričakujejo izrekanje o krivdi s strani 58-letnega Williama »Ricka« Singerja, ki so ga tožilci obtožili, da je preko svojega podjetja EdgeCollege amp; Career Network za svoje stranke urejal lažne avtorje sprejemnih izpitov, ti so tovrstne izpite pisali namesto otrok njegovih strank, v določenih primerih pa je uspel urediti, da so šole otroke njegovih klientov obravnavale kot izbrane športnike, četudi to še zdaleč niso bili. Za to so poskrbeli ponarejeni rezultati in podkupljeni trenerji.

Univerza Georgetown v Washingtonu. FOTO: Daniel Slim/AFP
Univerza Georgetown v Washingtonu. FOTO: Daniel Slim/AFP

 

Otroci direktorjev, finančnikov, zvezdnikov ...


Singerja med drugim obtožujejo organiziranega kriminala in pranja denarja, med več deset starši in športnimi trenerji, ki so jih prav tako obtožili sodelovanja v tem poslu, pa so tako direktorji in finančniki kot modni oblikovalec, proizvajalec vina in hollywoodski zvezdniki. Tudi nominiranka za oskarja Felicity Huffman, znana predvsem iz Razočaranih gospodinj, in Lori Loughlin iz serije Polna hiša.

Kot dodaja Daily Mail, so starši za vpis otroka na elitno univerzo plačevali do 6,5 milijona dolarjev. Hufmannova je v škandal vpletena zaradi plačila 15.000 dolarjev pri goljufiji ob sprejemnem izpitu za starejšo hčerko, z možem Williamom H. Macyjem sta nameravala postopek ponoviti tudi z mlajšo hčerko. Loughlinova naj bi z možem, modnim oblikovalcem Mossimom Giannullijem, pristala na plačilo 500.000 dolarjev za uvrstitev njunih dveh hčera v ekipo Univerze Južne Kalifornije.

Stanford v Kaliforniji. Uvrstitev v žensko nogometno ekipo na Yaleu ali v jadralno ekipo Stanforda je stala med 200.000 in 400.000 dolarji. FOTO: Justin Sullivan/AFP
Stanford v Kaliforniji. Uvrstitev v žensko nogometno ekipo na Yaleu ali v jadralno ekipo Stanforda je stala med 200.000 in 400.000 dolarji. FOTO: Justin Sullivan/AFP

 

200 strani dokumentov


Iz dokumentov FBI, ki obsegajo 200 strani, je razvidno, da otroci za poteze svojih staršev v številnih primerih niso vedeli. Ob navedenih univerzah je mreža podkupovanja segla tudi na Univerzo Teksasa, UCLA, Univerzo San Diego in Wake Forest.

Kot piše AFP, je uvrstitev v žensko nogometno ekipo na Yalu ali v jadralno ekipo Stanforda stala med 200.000 in 400.000 dolarji. A se potem ti »športniki« bodisi niso nikoli prikazali bodisi so hlinili poškodbe. Ali pa so se le vključili v ekipe in kmalu nehali.

Komentarji: