Evropske države sodelovale s Cio pri mučenju

Evropsko sodišče za človekove pravice (ECHR) je razsodilo, da sta Litva in Romunija kršili pravice dveh domnevnih teroristov.
Fotografija: Simbolična footgrafija. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Simbolična footgrafija. FOTO: Tadej Regent/Delo

Tako Litva kot Romunija sta kršili evropsko prepoved mučenja, ker sta ameriški osrednji onbveščevalni službi (Cia) dovolili, da je mučila Abu Zubajdaha in Abd Al Rahima al Nashirija. domnevna pripadnika mednarodne teroristične mreže Al Kaida so prijeli po napadih na ZDA septembra 2001 in st atrenutno v zloglasnem zaporu v Guantanamu.

ECHR je odločilo, da je Romunija gostila zapor Cie med letoma 2003 in 2005, kjer so Abd Al Rahima al Nashirija »izjemno grobo zasliševali« ter je trpel zaradi »nečloveškega ravnanja, ki ga je Romunija omogočila, ko je sodelovala s Cio.« Podobno sodbo je sodišče izdalo za Litvo, kjer je imela Cia zapor med letoma 2005 in 2006 ter kjer so mučili Abu Zubajdaha.

Sodniki so se pri svoji sodbi sklicevali na dokumente Cie, ki razkrivajo, da so zapornikom zakrili oči, jih zapirali v samice, nenhno si imeli okoli nog okove ter jih prekomerno izpostavljali hrupu in svetlobi. Tako Romunija kot Litva sta Cii omogočili, da je osumljence prevažala v druge zapore in jih tako izpostavili »predvidljijvemu resnemu tveganju za nadaljnjo neprimerno obravnavo.«

Abu Zubajdah, Palestinec rojen v Saudovi Arabiji, naj bi bil prvi rekruter Al Kaide v 90. letih prejšnjega stoletja, preden je postal ključna vez med Osamo bin Ladnom in drugimi celicami Al Kaide. V Saudovi Arabiji rojeni al Nashiri je vodil operacije Al Kaide v Zalivu.

Obstoj Ciinih t. i. črnih lokacij za zasliševanje osumljenih za terorizem je bil skrivnost več let po napadih 11. septembra 2001. 

Komentarji: