Frančišek nekdanjega kardinala Theodora McCarricka razrešil duhovniškega poklica

Kongregacija za nauk vere v Vatikanu je nekdaj vplivnega nadškofa iz Washingtona v končnem sporočilu spoznala za krivega pedofilije.
Fotografija: Odločitev ocenjujejo za »spektakularen« padec nekdanjega kardinala, ki so mu duhovniško službo zaradi obtožb, da je več let zlorabljal bogoslovce in semeniščnike, prepovedali opravljati julija lani. FOTO: Chip Somodevilla/AFP
Odpri galerijo
Odločitev ocenjujejo za »spektakularen« padec nekdanjega kardinala, ki so mu duhovniško službo zaradi obtožb, da je več let zlorabljal bogoslovce in semeniščnike, prepovedali opravljati julija lani. FOTO: Chip Somodevilla/AFP

Kongregacija za nauk vere v Vatikanu je kardinala Theodora McCarricka, nekdanjega zaslužnega kardinala in nadškofa iz Washingtona, v končnem sporočilu spoznala za krivega pedofilije.

McCarrick ni več duhovnik, pač pa laik. Kongregacija ga je spoznala za krivega zlorabe položaja in napeljevanja mladoletnih ter odraslih k spolnim odnosom in grehom. Kot so v Vatikanu objavili danes, je že pred 50 leti spolno zlorabil osebo v najstniških letih.
 

Padec kardinala


Kot piše AFP, odločitev ocenjujejo za »spektakularen« padec nekdanjega kardinala, ki so mu duhovniško službo zaradi obtožb, da je več let zlorabljal bogoslovce in semeniščnike, prepovedali opravljati julija lani, nakar se je odpovedal tudi kardinalskemu naslovu.

Veljal je za eno najpomembnejših osebnosti Katoliške cerkve v ZDA, nadškofijo v Washingtonu je vodil med letoma 2001 in 2006. Po navedbah Vatikana se je moral že lani umakniti v kraj, »kjer bo živel v molitvi in kesanju«, dokler cerkveno sodišče ne bo razjasnilo očitkov proti njemu. O zlorabah je sicer v javnosti spregovorilo več moških. Trdili so, da jih je McCarrick prisilil, da spijo z njim v hiši na plaži v New Jerseyju, ko so se pripravljali na duhovniški stan.

Glede obtožbe zlorab mladoletnika iz ameriške zvezne države Virginia izpred skoraj 50 let, ki naj bi se začele, ko je imel deček 11 let, in se dolgo nadaljevale, pa je zatrjeval, da se jih ne spomni. A je nato vendarle dejal, da »mu je žal za bolečino, skozi katero je morala oseba, ki je izrekla te obtožbe«.

Komentarji: