Gaza ponoči znova tarča smrtonosnih izraelskih napadov


Izraelske sile so ponoči nadaljevale obstreljevanje Gaze, pri tem pa ubile najmanj 61 ljudi, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v palestinski enklavi. Izraelska vlada kljub rastočim pritiskom mednarodne skupnosti in dela domače javnosti ostaja prepričana v vojaško rešitev konflikta.

V napadu na Deir al Balah v osrednji Gazi je bilo v enem napadu ubitih 12 članov iste družine, so sporočile lokalne oblasti. Poročila o topniških napadih in spopadih prihajajo tudi iz Han Junisa na jugu enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rafa ob meji z Egiptom zaenkrat ostaja edino mesto v Gazi, ki ga izraelska vojska še ni napadla po kopnem. Izraelska vlada sicer vztraja, da bo kljub mednarodnemu pritisku sprožila kopensko invazijo tudi na skrajni jug enklave, kamor se je zateklo več kot 1,5 milijona Palestincev.

Mednarodnim pozivom k preklicu invazije se je »v imenu človečnosti« v soboto znova pridružil tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je na omrežju X poudaril, da ne sme priti do dodatne zaostritve že tako katastrofalne humanitarne krize.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se tudi doma sooča z rastočim pritiskom. Sinoči je tako v Tel Avivu protestiralo več tisoč Izraelcev, ki so od vlade zahtevali, naj z dogovorom s Hamasom doseže izpustitev talcev, ki jih je to islamistično gibanje zajelo med vdorom v Izrael 7. oktobra lani.

Demonstranti so med drugim pozivali tudi k odstopu Netanjahuja in predčasnim volitvam.

V izraelskih napadih na Gazo je bilo v dobrih petih mesecih ubitih najmanj 31.645 ljudi, še več kot 73.000 je ranjenih.

Komentarji: