»Glede brexita je mogoče vse, tudi obstanek v EU«

Pogajalec Barnier opozarja, da se morajo na Otoku odločiti o izboru. Predsednik evropskega sveta Tusk pravi, da ne bi smeli izdati britanskih proevropskih volivcev.
Fotografija: Če bo brexit preložen, utegne razvpiti evroskeptik Nigel Farage spet kandidirati za stolček v evropskem parlamentu. Rad se šali tudi s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Odpri galerijo
Če bo brexit preložen, utegne razvpiti evroskeptik Nigel Farage spet kandidirati za stolček v evropskem parlamentu. Rad se šali tudi s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. FOTO: Vincent Kessler/Reuters

Strasbourg – »Lahko ostanejo [v EU]. Do 11. aprila je mogoče vse,« je v nastopu v evropskem parlamentu glede scenarijev in odločitev, ki so pred Združenim kraljestvom, ocenil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier.

Ena od nalog na Otoku je prevzeti odgovornost za posledice odločitve o izstopu. Barnier se je obregnil ob trditve »dežurnega« evroskeptika Nigela Faragea, ki bi v danih okoliščinah raje videl kaotični brexit kot odlaganje izstopa. »Gospod Farage, nihče v Bruslju vam ne poskuša ukrasti brexita. Ni Bruselj odločil, da greste iz EU. Izbrali ste, morate prevzeti odgovornost in se soočiti s posledicami,« je opozoril Barnier.

Ena od njih je, da bo nekje moral biti izvajan nadzor – četudi ne bo trde meje na irskem otoku –, saj bosta Združeno kraljestvo in EU drug drugemu morala zagotavljati spoštovanje notranjega trga. Na Otoku se morajo odločiti, »kaj hočejo za svojo prihodnost«.

Skladno s sklepi vrha EU prejšnji teden bi Združeno kraljestvo lahko odložilo brexit do evropskih volitev (preložitev do 22. maja), če bo do konca tega tedna potrdilo ločitveni sporazum. V nasprotnem primeru se podaljšani rok izteče že 12. aprila in v Londonu se morajo odločiti, kaj bodo naredili. Če ne bo druge rešitve (denimo daljšega odloga, vključno z izvedbo evropskih volitev), bi se zgodil kaotični brexit.

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je parlamentarce v Strasbourgu prepričeval, naj bodo odprti za odlog brexita in naj ne izdajo proevropskih Britancev. V parlamentarnih vrstah je namreč kar dosti zmrdovanja glede scenarija, po katerem bi na Otoku konec maja še izvolili svoje poslance.

»Ne morete izdati šest milijonov ljudi, ki so podpisali peticijo za preklic sprožitve 50. člena [o izstopu iz EU]; milijona ljudi, ki so korakali za referendum, ali rastoče večine ljudi, ki želijo ostati v EU. Lahko imajo občutek, da niso dovolj zastopani v britanskem parlamentu, morajo pa čutiti, da jih zastopate v tej zbornici. Ker so Evropejci,« je evropske poslance pozival Tusk.

Britanska udeležba na evropskih volitvah bi sprožila več zapletov. Evropski parlament se ne bi skrčil s 751 na 705 poslancev, 27 britanskih sedežev (od skupno 73) pa ne bi moglo biti skladno z načrtom prerazporejenih med 14 članic. Ponovna izvolitev poslancev bi vplivala na povolilno kombinatoriko.

Tusk je sicer napovedal, da bo aprila verjetno moral sklicati izredni vrh EU o brexitu.
 

Komentarji: