Google in Intel prekinila sodelovanje s Huaweiem

Udarec kitajskemu Gigantu sledi Trumpovi razglasitvi izrednih razmer, da bi pred tujimi vdori zaščitil ameriške informacijske mreže.
Fotografija: V Huaweiu bodo morali odslej uporabljati javno različico androida, imenovano Android Open Source Project, ki pa ne zajema standardnih aplikacij, kakršne so Gmail, Google Maps, Google Photos ali Youtube. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Odpri galerijo
V Huaweiu bodo morali odslej uporabljati javno različico androida, imenovano Android Open Source Project, ki pa ne zajema standardnih aplikacij, kakršne so Gmail, Google Maps, Google Photos ali Youtube. FOTO: Tyrone Siu/Reuters

V Googlu so objavili prekinitev sodelovanja s kitajskim telekomunikacijskim gigantom Huaweiem, potem ko je Donald Trump razglasil izredne razmere, da bi pred tujimi vdori zaščitil ameriške informacijske mreže. Trgovinsko-gospodarska vojna med ZDA in Kitajsko je dosegla novo stopnjo.

Ameriški predsednik je izvršno odredbo, ki ameriškim podjetjem prepoveduje uporabo tistih tujih telekomunikacijskih sistemov, ki po presoji Bele hiše predstavljajo tveganje za nacionalno varnost, podpisal v sredo.

Odredba konkretno ni omenjala, katera so ta sporna podjetja, a so poznavalci takoj ocenili, da gre za kitajskega giganta Huawei. Le štiri dni po razglasitvi so v Googlu objavili konec sodelovanja s Huaweiem. O odločitvi je prvi poročal Reuters, potezo ocenjujejo za težek udarec kitajskemu podjetju, ki se je pri razvoju pametnih telefonov, podobno kot, denimo, Samsung ali LG, odločil za Googlov operacijski sitem android.
 

Brez osveževanja Androida


Kaj to pomeni za lastnike Huaweijevih telefonov? Obstoječi ne bodo več omogočali osveževanja androida, tudi glede varnosti ali novosti v Google Play Storu, na katerem uporabniki dostopajo do aplikacij. V Huaweiu bodo morali odslej uporabljati javno različico androida, imenovano Android Open Source Project, ki pa ne zajema standardnih aplikacij, kakršne so Gmail, Google Maps, Google Photos ali Youtube.

Googlu so sledili ameriški proizvajalci čipov in mikročipov. Tudi Intel, Qualcomm, Xilinx in Broadcom so se že prilagodili novi Trumpovi liniji in prekinili sodelovanje s Huaweiem. Ameriška trgovinska zveza je dodala Huawei tudi na seznam, ki prepoveduje podjetju nakupe ameriške tehnologije, ne da bi to odobrila vlada.

V Huaweiu so se na Trumpovo potezo izpred petih dnevov hitro odzvali. Po njihovem mnenju naj bi omejitve škodile le ameriškim potrošnikom in podjetjem. Dodali so, da njihovo delo ne predstavlja nikakršnega tveganja in da so povsem neodvisni od kitajske vlade.


Huawei še vedno odvisen od tujih dobaviteljev


V kitajskem gigantu se na najnovejše poteze Googla in drugih ameriških podjetij še niso odzvali. V podjetju so še vedno izrazito odvisni od tujih podjetij in tujih dobaviteljev. Po podatkih Nikkeia letno za nabavo komponent potrošijo okoli 67 milijard ameriških dolarjev, od tega za 11 milijard blaga uvozijo iz ZDA.

Zdaj je postal Huawei tarča Washingtona, ki poskuša tudi zaveznike prepričati, da Kitajcem ne bi dovolili ključne vloge pri gradnji nove generacije mobilne telefonije 5G.

Komentarji: