Gospodarske sankcije za izsušitev Lukašenkovega režima

Načrtovane sankcije na področjih petrokemičnih izdelkov, tobaka, energetike, financ, orožja, opreme za nadzor telekomunikacij.
Fotografija: Nadaljnja zaostritev ukrepov EU proti Belorusiji sledi prisilnemu pristanku Ryanairovega letala, zaprtju novinarju Romana Protaseviča in krepitvi represije. FOTO: Maxim Guchek/Reuters
Odpri galerijo
Nadaljnja zaostritev ukrepov EU proti Belorusiji sledi prisilnemu pristanku Ryanairovega letala, zaprtju novinarju Romana Protaseviča in krepitvi represije. FOTO: Maxim Guchek/Reuters

EU je pred odločitvijo o nadaljnji zaostritvi sankcij proti Belorusiji. Potekajo priprave na vpeljavo obsežnejših gospodarskih ukrepov, ki naj bi prizadeli same temelje režima beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.  

Najprej naj bi na seznam kaznovanih dodali 86 posameznikov in entitet. Zanje bosta veljali zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v EU. Glavna tarča gospodarskih sankcij, ki bodo politično obravnavane na vrhu EU konec tedna in pozneje odobrene, bodo izvoz in predvsem državna podjetja. »Močno bodo prizadele gospodarstvo,« je glede sankcij prepričan visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

S sankcijami želijo vplivati na režim v Minsku, da spremeni svoje ravnanje. V Belorusiji je več kot 500 političnih zapornikov, je opozarjal Borrell. Nadaljnja zaostritev ukrepov sledi prisilnemu pristanku Ryanairovega letala, zaprtju novinarja Romana Protaseviča in krepitvi represije. »EU zmore, če hoče. Vse drugo bi bila katastrofa. Jasno kažemo, da stalinizem in državni terorizem nimata več prostora v 21. stoletju,« je povedal vodja luksemburške diplomacije Jean Asselborn.

image_alt
Putin in Lukašenko, neomajno slovansko zavezništvo


Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je opozoril, da ne bi smeli kaznovati ljudi glede posojil posameznikom, malih podjetij, nevladnih organizacij. Avstrija je bila v zadnjih dneh tarča kritik, ker da je nasprotovala finančnim ukrepov, da bi branila interese svojih bank. Minister Schallenberg je takšne očitke zavrnil.

Sektorji, ki so na muhi gospodarskih sankcij, so petrokemija, orožje, tobak, energetika, finance. Prepovedan bo izvoz tehnologije za nadzor telekomunikacij. »S tem hočemo režim čim bolj finančno izsušiti,« je napovedal nemški zunanji minister Heiko Maas.

»Sprejeli bomo močno stališče glede kršitev krivic in drugih kršitev Lukašenkovega režima,« je napovedal vodja slovenske diplomacije Anže Logar. Zasedanja zunanjih ministrov EU se udeležuje beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska.

Preberite še:

Komentarji: