Islamska država po petih letih objavila video svojega vodje

V propagandnem videu, za katerega ni znano, kdaj je bil posnet, Bagdadi govori o bitki za Baghuz, omenja tudi napade na Šrilanki.
Fotografija: Zastava Islamske države. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zastava Islamske države. FOTO: Reuters

Skrajna skupina islamska država je danes objavila propagandni video, na katerem je domnevno njihov vodja Abu Bakr al Bagdadi. Slednjega sicer ni bilo videti pet let, nazadnje se je namreč v videoposnetkih pojavil poleti leta 2014, ko je na obsežnih območjih Iraka in Sirije, ki jih je zasedla islamska država, razglasil kalifat, poroča BBC.

V osemnajstminutnem videu, za katerega ni jasno, kdaj in kje je bil posnet (domneva se sicer, da je bil posnet aprila), Bagdadi grozi z maščevanjem zaradi izgubljenega območja; IS je namreč marca po večmesečnih bojih izgubila bitko za Baghuz, sicer zadnjo utrdbo Islamske države na vzhodu Sirije.

Skrajna skupina islamska država je danes objavila video svojega vodje. FOTO: AFP<br />
<br />
<br />
 
Skrajna skupina islamska država je danes objavila video svojega vodje. FOTO: AFP


 


»Bitka za Baghuz je končana,« a po njen prihajajo še mnoge, je v videu dejal Bagdadi. Dodal je, da gre za bitke ob izgubi njihove skupine, navaja BBC.

Bagdadi v videu med drugim tudi omenja nedavne napade na Šrilanki, kakor tudi prisege o zvestobi s strani vojakov v Burkini Faso in na Maliju.

Vodjo IS je bilo sicer nazadnje slišati v avdio posnetku avgusta lani, ko naj bi poročanju BBC-jevega dopisnika želel preusmeriti pozornost od hudih izgub njihove skrajne islamistične skupine.
 

Preberite še:

Komentarji: