Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Guterres: Prekinitev ognja v Gazi z vsako uro bolj nujna

Izrael nadaljuje hude napade na Gazo. Hamas je iz Libanona v severni del Izraela izstrelil vsaj 16 raket.
Razmere po izraelskem napadu na jugu Gaze. FOTO: Abu Mustafa/Reuters
Razmere po izraelskem napadu na jugu Gaze. FOTO: Abu Mustafa/Reuters
Be. B., B. T., STA
6. 11. 2023 | 07:06
6. 11. 2023 | 21:47
36:10

Spremljamo dogajanje na Bližnjem vzhodu:

21.17 Hamas zavrača odpoved nadzoru na območju Gaze

Visoki predstavnik skrajnega palestinskega gibanja Hamas v Libanonu je danes zavrnil možnost, da bi se Hamas odpovedal vladanju oziroma nadzoru na območju Gaze, ki ga izvaja od leta 2007, kot so v zadnjih dneh omenjale ZDA in Evropska unija.

Vodja Hamasa v Libanonu Osama Hamdan je danes na novinarski konferenci v Libanonu izpostavil, da Hamas ne bo izginil, saj je sestavni del palestinskega ljudstva in da ne bo pristal na marionetno vlado na območju Gaze. »Naši ljudje ne bodo dovolili, da bi jim ZDA vsilile svoje načrte o vzpostavitvi administracije, ki ustreza njej in Izraelu, naši ljudje ne bodo sprejeli nove vichyjske vlade,« je dejal. Pri slednji je mislil na kolaboracionistično vlado z nemškimi nacističnimi okupacijskimi silami v Franciji med drugo svetovno vojno.

Izrael je obljubil uničenje Hamasa, potem ko je ta v napadu na Izrael 7. oktobra ubil 1400 ljudi, večinoma civilistov, 240 pa jih je zajel za talce. Od takrat Izrael izvaja silovite napade na položaje Hamasa na območju Gaze. V napadih je bilo doslej ubitih več kot 10.000 Palestincev, prav tako večinoma civilistov.

Na Zahodu se medtem že pojavljajo zasmili za rešitve po končanju vojne. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v torek v ameriškem kongresu ocenil, da bi bilo smiselno, da palestinske oblasti pod vodstvom Mahmuda Abasa »v določnem trenutku« od Hamasa prevzamejo nadzor v Gazi.

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby pa je danes v Washingtonu dejal, da Hamas ne more več nadzirati Gaze, saj »vrnitev v čas pred 7. oktobrom ni mogoča«. »Upravljanje Gaze po konfliktu bo pomembno in to so vprašanja, ki si jih zastavljamo in o katerih razpravljamo s svojimi partnerji,« je dodal.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je danes med petimi načeli, ki bi morala po njenem mnenju predstavljati temelj za čas po vojni med Hamasom in Izraelom, navedla tudi to, da Hamas ne bi več nadzoroval ali vladal v Gazi.

Abas je v nedeljskem pogovoru z Blinknom v Ramali izpostavil, da je območje Gaza sestavni del palestinske države. Izrazil je pripravljenost, da palestinske oblasti znova prevzamejo »popolno odgovornost« v Gazi, vendar samo v okviru celovite politične rešitve za območje Gaze, Zahodni breg in vzhodni Jeruzalem v okviru samostojne palestinske države.

Abas sicer vodi palestinsko gibanje Fatah, ki je rival Hamasa, nadzira pa samo del Zahodnega brega, ki ga sicer od leta 1967 zaseda Izrael.

Na palestinskih območjih so bile parlamentarne volitve nazadnje leta 2006. Na njih je zmagal Hamas, a ni mogel izvajati oblasti, zato je junija 2007 na območju Gaze izvedel nasilen prevzem oblasti, potem ko je v tednu dni bojev porazil sile Fataha.

19.44 Guterres: Ne več humanitarna kriza, to je kriza človečnosti

Zaradi katastrofe, ki jo je povzročila vojna med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, je humanitarna prekinitev ognja z vsako uro bolj nujna, je danes opozoril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in izpostavil, da je območje Gaze postalo »pokopališče otrok«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Strani v konfliktu in mednarodna skupnost imajo takojšnjo in temeljno odgovornost - končati morajo to nečloveško kolektivno trpljenje in izredno povečati humanitarno pomoč Gazi,« je dejal novinarjem na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Poudaril je, da je »nočna mora v Gazi več kot humanitarna kriza, je kriza človečnosti«. Znova je tudi obsodil »grozljiva teroristična dejanja« Hamasa 7. oktobra, vendar opozoril, da »Gaza postaja pokopališče za otroke«.

Opozoril je tudi, da je bilo v štirih tednih konflikta ubitih več novinarjev kot v kateremkoli drugem konfliktu v zadnjih treh desetletjih. Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) je sicer danes sporočil, da je bilo doslej ubitih najmanj 36 novinarjev in medijskih delavcev, med katerimi je bilo 31 Palestincev, štirje Izraelci in Libanonec.

Streljanje se ne ustavi. FOTO: Amir Cohen/Reuters
Streljanje se ne ustavi. FOTO: Amir Cohen/Reuters

Guterres je še poudaril, da je bilo v vojni med Izraelom in Hamasom ubitih več humanitarnih delavcev ZN kot v katerem koli primerljivem obdobju v zgodovini Združenih narodov. Poklonil se je 89 ubitim članom agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA).

Opozoril je, da 400 tovornjakov, kolikor jih je s humanitarno pomočjo prišlo v Gazo v dveh tednih, ni nič v primerjavi s 500 tovornjaki, ki so pred vojno v enklavo prihajali vsak dan. »Dotok pomoči ni nič v primerjavi z oceanom potreb,« je poudaril in obžaloval, da med pomočjo ni goriva.

»Brez goriva bodo umrli novorojenčki v inkubatorjih in bolniki na aparatih za umetno dihanje. Vode ni mogoče črpati ali očistiti. Odplake bi lahko kmalu preplavile ulice in razširile bolezni,« je še opozoril generalni sekretar in spomnil, da so Združeni narodi ravno objavili poziv za donacije v višini 1,2 milijarde ameriških dolarjev za pomoč 2,7 milijona prebivalcem na območju Gaze in Zahodnem bregu.

17.42 Hamas iz Libanona izvedel raketni napad na Izrael

Palestinsko gibanje Hamas je danes iz Libanona proti severnemu Izraelu izstrelilo 16 raket, je sporočilo oboroženo krilo gibanja, brigade Ezedin al Kasam in dodalo, da so bili napadi odgovor na izraelsko ofenzivo na območju Gaze. Izraelska vojska je medtem sporočila, da je nad severni Izrael iz Libanona priletelo okoli 30 izstrelkov.

Po navedbah Hamasa so bile rakete usmerjene na območja južno od izraelskega obalnega mesta Haifa na severozahodu države. Šlo naj bi za mesti Naharia in Haifa. Kot je skupina pojasnila v izjavi, je rakete izstrelila v odziv na »poboje in agresijo« Izraela proti Palestincem na območju Gaze.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je iz Libanona danes nad severni Izrael poletelo okoli 30 izstrelkov. V odziv je vojska obstreljevala lokacije, iz katerih so bili ti izstreljeni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od začetka najnovejšega oboroženega konflikta med Izraelom in Hamasom redno prihaja tudi do obstreljevanja na meji med Libanonom in Izraelom. Na libanonski strani je bilo doslej ubitih najmanj 66 ljudi - večinoma borcev tamkajšnjega proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah, s katerim si je izraelska vojska večkrat izmenjevala ogenj, pa tudi civilistov. Izrael medtem poroča o devetih smrtnih žrtvah.

16.59 Palestinski najstnik v vzhodnem Jeruzalemu ubil izraelsko policistko

Palestinski najstnik je danes na policijski postaji v vzhodnem Jeruzalemu z nožem ubil 20-letno policistko, je sporočila izraelska policija in dodala, da je napadalec lažje ranil tudi njenega 20-letnega kolega. Policija je 16-letnega napadalca ustrelila in ubila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Z nožem oborožen terorist je prišel na policijsko postajo Šalem in zabodel policistko (...), sile obmejne policije so terorista nevtralizirale s streljanjem,« je sporočila policija. Policistko so v kritičnem stanju prepeljali v bolnišnico, kjer je kasneje umrla. V napadu je bil lažje ranjen tudi njen 20-letni kolega. Po navedbah nemška tiskovne agencije dpa sta bila oba pripadnika izraelskih obmejnih varnostnih sil.

Policija je napadalca, ki ga je identificirala kot najstnika iz soseske Isavija v vzhodnem Jeruzalemu, ustrelila. Poleg tega je blizu kraja napada aretirala »še enega osumljenca«. Incident se je sicer zgodil pri Herodovih vratih, enih od sedmih odprtih vrat starega Jeruzalema.

Razmere v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu so se po več mesecih napetosti še dodatno zaostrile od začetka vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra. Na območju je od takrat prišlo do več nasilnih incidentov.

Po podatkih izraelske policije je 30. oktobra Palestinec v vzhodnem Jeruzalemu zabodel izraelskega policista in ga hudo ranil. Medtem so izraelske sile v številnih racijah, predvsem na Zahodnem bregu, ubile več Palestincev.

16.24 Ursula von der Leyen: Pet načel za čas po vojni

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je v Bruslju predstavila temeljna načela ureditve, na katerih bi lahko temeljil mir po končani vojni v Gazi. Jedro bi bila prizadevanja za rešitev z dvema državama, izraelsko in palestinsko, ki bi obstajala druga ob drugi.

Prvo načelo za povojni čas izhaja iz izkušenj iz prejšnji vojn v Gazi, po katerih se je Hamas spet pripravljal na nove spopade. Zato bi morali zagotoviti, da regija ne bo več zatočišče za teroriste. Kot eno od poti za preprečevanje tega je navedla napotitev mednarodnih mirovnih sil z mandatom Združenih narodov.

Drugo načelo bi bilo, da Hamas kot teroristična organizacija ne bi smel imeti nadzora ali vladati v Gazi. Tako bi na palestinskih območjih lahko bila le ena uprava in država. Na območju Gaze kot ključnega dela prihodnje palestinske države ne bi smelo biti dolgoročne varnostne navzočnosti Izraela.

Nasilnega pregona Palestincev iz Gaze ne bi smelo biti, saj bi z njim povzročili samo še več nestabilnosti v regiji. Zadnje, peto načelo zahteva, da ne bo trajne blokade Gaze. »Takšna politika ni delovala,« je opozorila Ursula von der Leyen.

Hamas je v času blokade še vedno lahko povečeval svoje zaloge orožje. A gospodarstvo v Gazi je propadalo. Sedemdeset odstotkov mladih je brez zaposlitve, kar lahko vodi k dodatni radikalizaciji. Gaza bi v očeh Nemke morala imeti podlago za gospodarsko preživetje. 

15.25 Število smrtnih žrtev v Gazi preseglo 10.000, prehod Rafa spet odprt

Število smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja Gaze je preseglo 10.000, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi in dodalo, da so med mrtvimi večinoma civilisti. Palestinsko gibanje Hamas, ki vlada v Gazi, je sporočilo še, da je bil mejni prehod Rafa z Egiptom na jugu območja danes ponovno odprt za evakuacijo.

Od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze in kopenske ofenzive je v enklavi umrlo 10.022 ljudi, je sporočil tiskovni predstavnik zdravstvenega ministrstva v Gazi Ašraf al Kidreh in dodal, da je ranjenih več kot 25.000 ljudi. Večino žrtev predstavljajo civilisti, vključno z več kot 4000 otroki. Omenjeno število mrtvih je daleč največje število smrtnih žrtev med Palestinci v času vojne v zgodovini izraelsko-palestinskega konflikta, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Hamasova vlada je še sporočila, da je bil mejni prehod Rafa danes ponovno odprt za evakuacijo tujcev, dvojnih državljanov in ranjencev z območja. Iz enklave je danes v Egipt prispelo že šest reševalnih vozil z ranjenci, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili obmejni organi. Kasneje naj bi sledili tudi odhodi tujcev. Prehod je bil za odhode ranjencev in tujcev zaprt od sobote. V nedeljo so ga odprli le za prihod 30 tovornjakov s humanitarno pomočjo. Rafa je sicer trenutno edina vstopna točka za vstop pomoči v Gazo, obenem pa tudi edina točka, kjer lahko območje zapustijo prebivalci in tuji državljani.

Iskanje palestinskih žrtev po izraelskem napadu na jugu Gaze. FOTO: Abu Mustafa/Reuters
Iskanje palestinskih žrtev po izraelskem napadu na jugu Gaze. FOTO: Abu Mustafa/Reuters

15.00 Turčija ob obisku Blinkna pozvala k prekinitvi ognja v Gazi

Turški zunanji minister Hakan Fidan je po navedbah turškega diplomatskega vira v pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom v Ankari danes izpostavil nujnost takojšnje in popolne prekinitve ognja na območju Gaze. Blinken pričakuje pomembno povečanje humanitarne pomoči Gazi v prihodnjih dneh.

Fidan je v pogovoru izpostavil, da bi bilo treba Izraelu preprečiti napade na civiliste v Gazi, kot tudi njihovo razseljevanje. Kot nesprejemljivo je obsodil bombardiranje civilnih ciljev in uničevanje infrastrukture na območju Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah turškega diplomatskega vira sta se Fidan in Blinken strinjala, da »je treba preprečiti napade na civiliste v Gazi in da jim je treba poslati humanitarno pomoč, konflikt med Izraelom in Palestino pa rešiti z dvema državama«, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Blinken je po pogovoru novinarjem dejal, da se ZDA zavedajo globoke zaskrbljenosti Turčije zaradi »strašnega davka v Gazi« in da si močno prizadevajo za izredno povečanje humanitarne pomoči prebivalcem te palestinske enklave. Pred odhodom z letalom na Japonsko je še ocenil, da se bo v prihodnjih dneh pomoč Gazi pomembno povečala.

Med njunim pogovorom se je pred poslopjem turškega zunanjega ministrstva zbralo več sto propalestinskih protestnikov, ki so med drugim obtoževali ZDA, da so soodgovorne za smrt palestinskih civilistov v Gazi.

Čeprav je bil to prvi obisk Blinkna v Turčiji od začetka omenjenega konflikta, se s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom ni srečal, ker ga ni bilo v Ankari. Erdoğan je sicer že večkrat kritiziral ZDA zaradi podpore izraelski operaciji v Gazi, v soboto pa je tudi prekinil stike z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem.

Vojna med Izraelom in Hamasom bi lahko močno vplivala na odnose med ZDA in Turčijo, ki je članica Nata in zelo dejavna na Bližnjem vzhodu. Vendar je Blinken danes dejal, da bo Turčija spoštovala svojo »zavezo« in dala zeleno luč za članstvo Švedske v Natu, o čemer mora še glasovati turški parlament.

14.44 Nemčija po incidentu na Zahodnem bregu Izrael pozvala k spoštovanju medijske svobode

Nemčija je danes Izrael pozvala k spoštovanju medijske svobode, potem ko je izraelska vojska na Zahodnem bregu začasno pridržala več novinarjev nemške javne radiotelevizije ARD, ki so poročali o napadih tamkajšnjih judovskih naseljencev na Palestince. Izraelska vojska se je sicer danes za incident opravičila, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»V tako napetih razmerah, v kakršnih se trenutno nahajamo, je medijska svoboda seveda izjemno dragocena dobrina,« je v Berlinu sporočila tiskovna predstavnica nemškega zunanjega ministrstva in izrazila zahtevo, da se predstavnikom medijev na terenu omogoči opravljanje dela.

Poziva je bil pripravljen v luči incidenta na Zahodnem bregu, ko naj bi izraelski vojaki začasno pridržali in grozili več novinarjem ARD, ki so poročali o nasilju skrajnih judovskih naseljencev nad Palestinci. Po navedbah ARD, ki je o dogodku poročala v nedeljo, so se vojaki obnašali zelo agresivno in v vozilo novinarjev večkrat uperili orožje.

Incident naj bi se razrešil po več kot eni uri. Danes se je sicer izraelska vojska po navedbah DPA opravičila »za vse povzročene nevšečnosti«.

Prejšnji teden je organizacija Novinarji brez meja (RSF) na Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zaradi vojnih zločinov, storjenih nad novinarji v Palestini in Izraelu, vložila pritožbo. Po mnenju RSF namreč obseg in resnost mednarodnih zločinov proti novinarjem, zlasti v Gazi, zahteva prednostno preiskavo tožilca ICC.

Po podatkih RSF je bilo sicer od začetka vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas ubitih 34 novinarjev, od katerih jih je bilo najmanj 12 ubitih med opravljanjem dela, in sicer deset v Gazi, eden v Izraelu in eden v Libanonu.

Porast antisemitskih incidentov po Evropi je v zadnjih nekaj dneh dosegel izjemno raven, ki spominja na nekatere najtemnejše čase v zgodovini, je zapisala evropska komisija. FOTO: Susannah Ireland/Reuters
Porast antisemitskih incidentov po Evropi je v zadnjih nekaj dneh dosegel izjemno raven, ki spominja na nekatere najtemnejše čase v zgodovini, je zapisala evropska komisija. FOTO: Susannah Ireland/Reuters

13.45 EU obsodila porast antisemitskih incidentov po Evropi

Evropska komisija je v nedeljo obsodila porast antisemitskih incidentov po Evropi, ki je nastal po izbruhu spopadov med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas. Kot je opozorila, to dejstvo spominja na nekatere najtemnejše čase v zgodovini, evropski Judje pa po njeni oceni danes spet živijo v strahu, so sporočili v Bruslju. »Porast antisemitskih incidentov po Evropi je v zadnjih nekaj dneh dosegel izjemno raven, ki spominja na nekatere najtemnejše čase v zgodovini,« je v izjavi zapisala evropska komisija in obsodila antisemitska dejanja, ki so »v nasprotju z vsem, za kar se zavzema Evropa«.

Obsodila je demonstracije po Evropi, na katerih so udeleženci skandirali »sovražna gesla proti Judom«, pa tudi »porast sovraštva proti muslimanom«. Tako za eno kot za drugo po mnenju komisije v Evropi ni prostora. »Na voljo že imamo močna orodja za obravnavanje takšnih incidentov: zakonodaja EU kriminalizira javno spodbujanje sovraštva in nasilja ter določa skupni pristop k boju proti rasističnemu in ksenofobnemu sovražnemu govoru in zločinom iz sovraštva,« so poudarili v Bruslju. Ob tem so zagotovili, da bodo v sodelovanju s članicami EU še naprej krepili ukrepe za zaščito verskih objektov, saj da je skupna odgovornost Evropejcev, da opozarjajo na sovraštvo v vseh njegovih oblikah in se mu zoperstavljajo.

13.30 EU humanitarno pomoč za Gazo povečuje za 25 milijonov evrov

EU bo humanitarno pomoč za Palestince na območju Gaze povečala za 25 milijonov evrov, je danes napovedala evropska komisija. S tem bo celotna pomoč Unije za Gazo za letošnje leto narasla na več kot sto milijonov evrov. Nova pomoč bo namenjena humanitarnim organizacijam, ki na območju zagotavljajo osnovne dobrine, so pojasnili v Bruslju. 

»Danes lahko napovem, da bomo humanitarno pomoč za Gazo povečali za še 25 milijonov evrov,« je na družbenem omrežju X zapisala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala, da bo celotna pomoč EU za Palestince v enklavi v letošnjem letu s tem narasla na sto milijonov evrov.

Nova pomoč bo namenjena humanitarnim organizacijam, ki prebivalcem Gaze zagotavljajo osnovne dobrine, kot so voda, hrana, sanitarije in zdravstvene potrebščine. Kot je še dejala von der Leynova, si EU skupaj z Izraelom, Egiptom in Združenimi narodi ob tem prizadeva, da bi v Gazo prišlo več konvojev s pomočjo. »Naša dolžnost je, da storimo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo civiliste, ki bi se lahko znašli v nevarnosti,« je poudarila predsednica evropske komisije.

Iz Rdečega polmeseca so sporočili, da so izraelske sile komunikacijo namerno in na silo prekinile. »Ta ponavljajoča se prekinitev dodatno otežuje delo ekip za odzivanje na nesreče,« so zapisali. FOTO: Reuters
Iz Rdečega polmeseca so sporočili, da so izraelske sile komunikacijo namerno in na silo prekinile. »Ta ponavljajoča se prekinitev dodatno otežuje delo ekip za odzivanje na nesreče,« so zapisali. FOTO: Reuters

13.00 Borrell predlaga humanitarno pavzo

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je predlagal načrt, po katerem bi lahko Izrael prekinil svojo vojaško operacijo v Gazi v zameno za dostop do talcev, ki jih ima Hamas, navaja Al Džazira.

»Mislim, da je humanitarna pavza, ki bi uravnotežila dostop do talcev z Mednarodnim odborom Rdečega križa, prvi korak k njihovi izpustitvi. Za to pobudo bi si morali prizadevati,« je Borell dejal diplomatom Evropske unije v Bruslju.

»Imenujte to premirje, okno, karkoli, vendar moramo iti v smer, da se preneha nasilje in da se spoštuje mednarodno humanitarno pravo,« je dejal Borrell. EU, Združene države in Velika Britanija so si prizadevale za »humanitarne premore« v bojih med Izraelom in Hamasom v Gazi, da bi ljudem na obleganem ozemlju zagotovili pomoč. A izraelski premier Benjamin Netanjahu je to možnost izključil, dokler ne bodo izpuščeni vsi ujetniki.

11.30 Jordanske letalske sile odvrgle medicinsko pomoč nad Gazo

Jordanske letalske sile so v oblegani Gazi odvrgle medicinsko pomoč za tamkajšnjo jordansko terensko bolnišnico, je danes sporočil jordanski kralj Abdulah II. Šlo naj bi za prvo dostavo humanitarne pomoči tej oblegani palestinski enklavi po zraku, saj je pomoč doslej prispela le čez mejni prehod Rafa. »Naše letalske sile so opolnoči iz zraka odvrgle nujno medicinsko pomoč jordanski terenski bolnišnici v Gazi. To je naša dolžnost, da pomagamo našim bratom in sestram, ranjenim v vojni v Gazi,« je jordanski kralj zapisal na omrežju X.

Vir iz jordanskih oboroženih sil je nato pojasnil, da so pomoč v Gazo spustili s padali. Dodal je, da so operacijo izvedli zaradi pomanjkanja zalog v bolnišnici, kar pa je po njegovem mnenju posledica zamud pri dostavi pomoči čez mejni prehod Rafa, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Dobavo pomoči je potrdil tudi Izrael. »Čez noč je jordansko letalo v koordinaciji z izraelsko vojsko v jordansko bolnišnico na območju Gaze odvrglo medicinsko opremo in hrano. Zdravstveno osebje bo opremo uporabilo za bolnike,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila izraelska vojska.

Vir iz jordanskih oboroženih sil je pojasnil, da so pomoč v Gazo spustili s padali. FOTO: Jordan Armed Forces/Reuters
Vir iz jordanskih oboroženih sil je pojasnil, da so pomoč v Gazo spustili s padali. FOTO: Jordan Armed Forces/Reuters

11.00 Palestinski najstnik v vzhodnem Jeruzalemu z nožem ranil dva pripadnika izraelskih sil

Palestinski najstnik je danes na policijski postaji v vzhodnem Jeruzalemu z nožem hudo ranil 20-letno pripadnico izraelskih varnostnih sil, je sporočila izraelska policija in dodala, da je napadalec lažje ranil tudi njenega 20-letnega kolega. Policija je 16-letnega napadalca ustrelila in ubila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Z nožem oborožen terorist je prišel na policijsko postajo Šalem in zabodel vojakinjo (...), sile obmejne policije so terorista nevtralizirale s streljanjem,« je sporočila policija in dodala, da je bil v napadu lažje ranjen tudi njen 20-letni kolega. Po navedbah nemška tiskovne agencije DPA sta bila ob pripadnika izraelskih obmejnih varnostnih sil.

Pogled na bolnišnico v Gazi FOTO: Israel Defense Forces/Reuters
Pogled na bolnišnico v Gazi FOTO: Israel Defense Forces/Reuters

10.30 Ponovno vzpostavljanje komunikacije

Palestinsko telekomunikacijsko podjetje Paltel je na facebooku sporočilo, da se komunikacije na obleganem območju Gaze postopoma vzpostavljajo, navaja Guardian. Telefonske in internetne storitve tam ne delujejo od včeraj, kar se je zgodilo že tretjič od začetka vojne. Netblocks pravi, da je bil ta izpad drugi najdaljši.

Palestinsko društvo Rdečega polmeseca je potrdilo, da so bile telekomunikacijske in internetne storitve v Gazi obnovljene. Dejali so, da so izraelske sile komunikacijo namerno in na silo prekinile. »Ta ponavljajoča se prekinitev dodatno otežuje delo ekip za odzivanje na nesreče,« so zapisali na omrežju X, poroča BBC.

10.15 Izrael naj bi odprl koridor za beg civilistov proti jugu

Izraelska vojska je sporočila, da bodo prebivalcem v severni Gazi dovolili evakuacijo proti jugu po cesti Salah al-Din. Varen prehod bo zagotovljen štiri ure od 8. ure zjutraj po srednjeevropskem času, so sporočili, poroča Al Džazira. »Zaradi vaše varnosti izkoristite to naslednjo priložnost in se pomaknite proti jugu onkraj doline Gaze,« je vojska sporočila na svojem arabskem kanalu na X.

V zadnjih dneh so izraelske sile približno 300.000 civilistom, ki so še vedno na severu pasu, dale podobna časovna okna, da se preselijo na jug. Toda prebivalci se pri selitvi soočajo z velikimi izzivi. Mnogi nimajo prevoznih sredstev, medtem ko se drugi bojijo selitve na južna območja, ki so bila v preteklih tednih prav tako močno bombardirana. ZN so poročali, da se je približno 30.000 ljudi odločilo vrniti na sever, potem ko so ugotovili, da so tveganja enaka.

Več poročil je tudi pokazalo, da so zračni napadi in topniški ogenj ubili civiliste v vozilih, ko so se premikali po dveh poteh, ki so jih izraelske sile označile za varne.

10.10 Na okupiranem Zahodnem bregu aretirali najmanj 70 Palestincev

Palestinska komisija za zapornike in Društvo zapornikov sta sporočila, da je bilo v nočnih izraelskih racijah na okupiranem Zahodnem bregu aretiranih 70 Palestincev, navaja Al Džazira. Aretacije so potekale v Ramali, okrožju Hebron, Kalkiliji, Nablusu in v begunskem taborišču al-Shufat.

Med aretiranimi je Marouf Rifai, svetovalec palestinskih oblasti, član Fataha Rafat Alian in vidna palestinska aktivistka Ahed Tamimi. V teh racijah je bilo od 7. oktobra pridržanih več kot 2000 ljudi, vključno z 49 ženskami in 17 novinarji.

08.55 Raisi: ZDA spodbujajo Izrael k ubijanju Palestincev v Gazi

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes obtožil ZDA, da spodbujajo Izrael k »ubijanju in izvajanju krutih dejanj« proti Palestincem na območju Gaze. Po srečanju z iraškim premierom Mohamedom Šijo al Sudanijem v Teheranu je znova pozval k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Kot je Raisi poudaril na novinarski konferenci s Sudanijem, se mora bombardiranje Gaze čim prej ustaviti, treba je nemudoma razglasiti premirje in zagotoviti pomoč ljudem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ti grozljivi zločini proti človeštvu so genocid, ki ga izvaja sionistični režim s podporo ZDA in nekaterih evropskih držav,« je dejal Raisi. »Ameriška pomoč sionistični režim spodbuja k ubijanju in krutim dejanjem proti palestinskemu ljudstvu. Navedbe Američanov, da želijo pomagati Gazi, so lažna obljuba, ki ni v skladu z njihovimi dejanji,« je dodal. Srečanje med Raisijem in Sudanijem, ki ni bilo napovedano, prihaja dan po prav tako nepričakovanem obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v nedeljo v Bagdadu. Blinken je na srečanju s Sudanijem poudaril, da so napadi ali grožnje milic, povezanih z Iranom, popolnoma nesprejemljivi, je poročala AFP.

FOTO: Mohammed Abed/AFP
FOTO: Mohammed Abed/AFP

08.50 Save the Children svari pred razseljevanjem

V intervjuju za Al Džaziro Arabic je direktor organizacije Save the Children v Palestini dejal, da izraelsko bombardiranje Gaze ni samo vprašanje smrti in poškodb med Palestinci. Jason Ian Lee je dejal, da je situacija tudi »vprašanje razselitve prebivalstva« v zelo težkih humanitarnih razmerah. Od 7. oktobra je bilo po ocenah UNRWA notranje razseljenih približno 1,5 milijona ljudi v obleganih enklavah, kar je približno 65 odstotkov od skupaj 2,3 milijona ljudi.

08.40 V Franciji po napadu Hamasa na Izrael obravnavali več kot tisoč antisemitskih incidentov

V Franciji je policija od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize 7. oktobra obravnavala 1040 antisemitskih incidentov, je v nedeljo sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin. Policija je doslej aretirala že 486 ljudi, od tega 102 tujca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

07.00 Izrael je Gazo razdelil na dva dela, komunikacija je prekinjena

Izraelska vojska je včeraj sporočila, da je obkrožila mesto Gaza in razdelila oblegani obalni pas na dva dela. »Danes obstajata severna in južna Gaza,« je novinarjem povedal kontraadmiral Daniel Hagari in to označil kot »pomembno fazo« v izraelski vojni proti Hamasu, ki vlada enklavi, poročanje AP povzema Guardian. »Napadamo cilje Hamasa in v skladu z našim načrtom si sistematično prizadevamo, da bi mu odvzeli vojaške zmogljivosti,« je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske in dodal, da so prizadevanja osredotočena predvsem na podzemno infrastrukturo skrajnega palestinskega gibanja Hamas.

Izraelski mediji so poročali, da naj bi enote v mesto Gaza vstopile v 48 urah. V severni Gazi so ponoči opazili močne eksplozije. BBC-jev poročevalec z območja Gaze je zapisal, da so bili nedeljski zračni napadi najintenzivnejši od začetka vojne. Na severu Gaze je bilo ponoči več močnih zračnih napadov in eksplozij. BBC-jev poročevalec je dejal, da so bili napadi osredotočeni na severozahod Gaze, pri čemer so begunsko taborišče Beach, znano tudi kot taborišče Shati, močno bombardirali. Tudi Izrael je pred kratkim sporočil, da so njihova bojna letala v zadnjem dnevu napadla 450 ciljev na ozemlju.

Izrael prebivalcem severnega območja Gaze in mesta Gaza še vedno »omogoča koridor« za pot proti jugu, navaja BBC. Obenem pa Izrael trdi, da bo še naprej »močno napadal in krepil svojo kopensko operacijo na severnem območju Gaze in širšem delu mesta«. Izrael je sicer civiliste na severu Gaze večkrat pozval k evakuaciji na jug, a je po navedbah ZDA na območju ostalo še vsaj 350.000 ljudi.

Telefonske in internetne storitve so bile v Gazi tako spet prekinjene. Palestinski Rdeči polmesec je dejal, da je bil to »tretji izpad komunikacij« v Gazi od začetka vojne in da so izgubili stik s svojimi ekipami. Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesushas je dejal, da ga skrbi zaradi poročil o izpadih povezljivosti v Gazi, pa tudi zaradi močnega bombardiranja. Pozval je, da se nemudoma ponovno vzpostavijo vsi komunikacijski kanali. »Brez povezljivosti ljudje, ki potrebujejo takojšnjo zdravniško pomoč, ne morejo stopiti v stik z bolnišnicami in reševalnimi vozili,« je dejal.

image_alt
Pravila ali pogubni kaos

06.30 Agencije ZN pozvale k prekinitvi ognja

Izraelski napadi na Gazo se nadaljujejo tudi danes, v zračnih napadih na dva doma v osrednji Gazi je bilo ubitih najmanj 45 Palestincev. Vodje vseh večjih agencij Združenih narodov so izdali skupno izjavo, v kateri pozivajo k »takojšnji humanitarni prekinitvi ognja« z besedami »dovolj je«, poroča BBC. »Svet je skoraj mesec dni spremljal dogajanje v Izraelu in na okupiranem palestinskem ozemlju v šoku in grozi zaradi naraščajočega števila izgubljenih in uničenih življenj,« pravijo vodilni pri ZN.

Vodje organizacij, vključno z Unicefom, Svetovno zdravstveno organizacijo, Svetovnim programom za hrano pa tudi dobrodelnimi organizacijami, kot je Save the Children, so izpostavili grozljive izgube življenj na obeh straneh in zahtevajo brezpogojno izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas.

Ogorčeni so tudi nad uboji civilistov v Gazi in nad tem, da so Izraelci 2,2 milijona Palestincem onemogočili dostop do hrane, vode, zdravil, elektrike in goriva. Dodajajo, da je bilo od 7. oktobra ubitih tudi 88 ljudi, ki delajo za UNRWA, agencijo, ki se osredotoča na palestinske begunce.

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga vodi Hamas, pravi, da je bilo od 7. oktobra v Gazi ubitih več kot 9700 ljudi, še navaja BBC.

Blinken v Iraku FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Blinken v Iraku FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

06.00 Blinken nenapovedano obiskal Irak

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je v nedeljo med nepričakovanim obiskom v Iraku srečal z iraškim premierom Mohamedom Shia al-Sudanijem, navaja Al Džazira.

image_alt
Od Zahodnega brega do Washingtona in Seattla

Blinken je obiskal Irak pred načrtovanim potovanjem v Turčijo, sredi vse večjih strahov, da bi lahko vojna med Izraelom in Hamasom prerasla v širši regionalni konflikt. Al-Sudani je ponovil pozive k prekinitvi ognja v Gazi in opozoril na »nujnost zajezitve krize in preprečevanja njenega širjenja«, so sporočili iz njegovega urada.

Danes bo v okviru svoje bližnjevzhodne turneje, osredotočene na dobavo humanitarne pomoči Palestincem, obiskal Turčijo. To bo prvi obisk Blinkna v Turčiji od začetka vojne med Izraelom in Hamasom, a se osebno s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom zelo verjetno ne bo srečal. Erdoğan je sicer že večkrat kritiziral ZDA zaradi podpore izraelski operaciji v Gazi, v soboto pa je tudi prekinil stike z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine