Japonska usmrtila sedem članov kulta, ki je moril z živčnim plinom

Kult, ki je verjel, da prihaja sodni dan, je leta 1995 izvedel smrtonosni napad na podzemni železnici. 
Fotografija: Arhivska fotografija voditelja kulta Shoka Asahare. FOTO: AP
Odpri galerijo
Arhivska fotografija voditelja kulta Shoka Asahare. FOTO: AP

Na Japonskem so usmrtili sedem članov kulta Aum Shinrikyo, med njimi njegovega vodjo Shoka Asaharo, ki je leta 1995 izvedla napad z živčnim plinom sarin na tokijski podzemni železnici, v katerem je bilo ubitih 13 ljudi, več tisoč jih je potrebovalo zdravniško pomoč.

Usmrtitve z obešanjem, ki so jih izvršili v zaporu v Tokiu, je potrdilo japonsko ministrstvo za pravosodje.

Asahara, čigar pravo ime je Chizuo Matsumoto, in 12 članov kulta je bilo obsojenih na smrt zaradi serije zločinov, v katerih je bilo ubitih 27 ljudi, med drugim 13 v napadu s sarinom na podzemni železnici v Tokiu.

Po poročanju japonskih medijev so bili poleg Asahare usmrčeni še Tomomitsu Niimi, Yoshihiro Inoue, Tomomasa Nakagawa, Kiyohide Hayakawa, Masami Tsuchiya in Seiichi Endo. Šest članov sekte je bilo obsojenih na dosmrtni zapor.

Japonsko je napad leta 1995 globoko pretresel. FOTO: AP
Japonsko je napad leta 1995 globoko pretresel. FOTO: AP


Za kakšen kult gre? 


Člani kulta so 20. marca 1995 na podzemni železnici napadli z živčnim plinom. Pakete s tekočim sarinom so pustili na vlakih. Priče so opisovale, kako so jih najprej zapekle oči, v nekaj sekundah so se številni zgrudili, se začeli dušiti in bruhati. Skupina je nato še nekaj mesecev poskušala izvesti še druge napade z živčnimi plini. Zločin je pretresel državo, ki je znana po nizko stopnjo kriminala. 

Sam kult, katerega ime pomeni »nadresnica«, se je po poročanju BBC oblikoval v 80 letih prejšnjega stoletja. Svoja varovanja so sestavili iz hindujskih, budističnih in krščanskih verovanj. Voditelj kulta se je oznanil tako za utelešenje Jezusa Kristusa kot Bude. Počasi se je kult preoblikoval v paranoično skupino, ki je napovedovala konec sveta, katerega bodo preživeli le njihovi pripadniki. Po napadih so ga številne države označile za teroristično organizacijo, še vedno pa ima nekaj zvestih privržencev. 

Čeprav so bili pripadniki že pred leti obsojeni na smrtno kazen, na Japonskem z izvršitvijo počakajo do trenutka, ko ni možna nobena pritožba več. Sodni postopek se je zaključil šele januarja letos. Smrtno obsodbo, ki jo izvršujejo le z obešanjem, izvajajo le za najhujše zločine. 

Komentarji: