Kalifornijske volitve v treh dimenzijah

Pravilo džungle: V zvezni državi, v kateri desnica izginja, imajo demokrati težave z gnečo.
Fotografija: Demokrat Gavin Newsom med svojimi privrženci. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Demokrat Gavin Newsom med svojimi privrženci. FOTO: Reuters

New York – Demokrati upajo, da bo Kalifornija postala ameriška zvezda vodnica tudi v politiki. Zvezna država v eri Donalda Trumpa ni samo središče upora proti predsedniku, ampak je njegovo stranko potisnila na obrobje. Jutrišnje »džungelske volitve« bodo pokazale, ali je to morda celo slabo.

Republikanci se radi posmehujejo obalnim liberalcem, ki naj bi z visokimi davki ter strogo okoljsko in delavsko zakonodajo dušili gospodarstvo. Toda Kalifornija je imela lansko zadnje četrtletje eno najvišjih gospodarskih rasti med ameriškimi zveznimi državami, na mednarodni ravni je prehitela­ brexično Veliko Britanijo in z 2700 milijardami dolarjev bruto domačega proizvoda postala peto največje gospodarstvo na svetu. Hollywood je svetovna prestolnica zabave, v Silicijevi dolini cveti tehnološki sektor, kmetijstvo v Central Valleyju je »solatna skleda« ZDA. Ne samo da to razvodeni posmeh, v zvezni državi, ki je zarodila konservativno revolucijo Ronalda Reagana in ZDA dala spornega predsednika Richarda Nixona, je vse bolj razvodenela tudi desnica.

Konec maja so novi podatki o registriranih volivcih pokazali, da je desetletje po Arnoldu Schwarzeneg­gerju, zadnjem republikanskem guvernerju, število neodvisnih volivcev (25,5 odstotka) preseglo število republikancev (25,1 odstotka). Nekoliko se je zmanjšalo tudi število registriranih demokratov, a so s 44,6 odstotka še vedno daleč na prvem mestu. Analitiki so sicer opozorili, da je treba biti previden, saj po novih pravilih vsakega novega volivca avtomatsko uvrstijo v volilne imenike in mu dodelijo status neodvisnega volivca, če ne izrazi politične usmeritve. Na desnici pa poskušajo pripisati podatkom manjši pomen s trditvijo, da so »volivci že leta vse bolj neodvisni«, kot je dejal tiskovni predstavnik kalifornijskih republikancev Matt Fleming. Tako po njegovih besedah podatki ne pomenijo, da volivci postajajo demokrati, pač pa, da so Kalifornijci »naveličani dosedanjega stanja«.
 

Šah treh dimenzij


Po svoje se s tem strinja tudi nekdanja prva dama Kalifornije Maria Shriver, članica slovite družine Kennedy, ki je že pred leti od demokratov prestopila med neodvisne. »Trend prestopanja med neodvisne bi moral skrbeti obe stranki, ne le republikance.« Politični analitiki hkrati pritrjujejo starim modrostim, da preveč dobrega ni dobro, saj je demokratska prevlada v času upora proti Trumpu, ko demokrati trumoma kandidirajo za politične funkcije, celo ovira za stranko.

Kalifornija je namreč pred osmimi leti na referendumu sprejela sistem odprtih izbirnih volitev, na katerih med vsemi kandidati po pravilu džungle, da zmagajo najmočnejši, izberejo dva z največ glasovi, ta se nato na jesenskih volitvah potegujeta za izvolitev. Sistem naj bi pripomogel k zbiranju zmernejših kandidatov ter okrepil položaj neodvisnih, v resnici pa je sprožil nove zapletene manevre in manipulacije obeh velikih strank, s katerimi poskušajo vplivati na izbor kandidatov druge stranke. »Tukaj ves čas igramo tridimenzionalni šah,« je dejal eden od političnih svetovalcev.

Ena izmed potez je, da v džungli predvolitev zbereta največ podpore kandidata iste stranke. Nekaj časa je to veljalo za guvernerske volitve, na katerih sta se demokrata Gavin Newsom in Antonio Villaraigosa zdela premočna tekmeca za republikanca Johna Coxa, zato se je na desnici širil strah, da republikanci prvič doslej ne bi imeli guvernerskega kandidata. Toda zaradi podpore iz Bele hiše in kongresa so se volivci desnice osredotočili nanj, medtem ko bodo demokrati razpršili glasove med svoje štiri vodilne predstavnike (skupaj bi guvernerski položaj rado zasedlo 27 ljudi). Zadnje ankete kažejo, da bi Cox lahko jutri zasedel celo prvo mesto.
 

Demokratske poteze


Demokrati imajo podobne in še večje tudi drugje na volilnih listah, energičnost in val navdušenja povzročata, da se bodo glasovi razpršili med njihove številne kandidate. Del republikanskega predvolilnega šahiranja je osredotočenje pozornosti volivcev na enega ali dva kandidata lastne stranke. Takšna taktika je zlasti učinkovita v volilnih okrajih s številnimi republikanskimi volivci, saj bi demokratska razpršenost lahko povzročila, da bi se na prvih dveh mestih znašla republikanca. Za volivce desnice je namreč značilno, da se veliko bolj disciplinirano udeležujejo glasovanj, zlasti v letih, ko ne izbirajo predsednika države. Zato bo po pričakovanjih analitikov jutri od 38 do 39 odstotkov udeležencev volitev glasovalo za kandidate ­desnice.

Težava je prerasla kalifornijske okvire, saj demokratska stranka za prevzem večine v spodnjem domu kongresa resno računa na sedem poslanskih mest, ki so v rokah desnice, na predsedniških volitvah leta 2016 pa je Hillary Clinton v teh okrajih premagala Trumpa. Zato se je taktičnega volilnega šahiranja lotil tudi vrh demokratske stranke v Washingtonu in z oglasi začel podpirati posamezne republikance. S tem želi v težavnih okrajih strniti glasove desnice pri enem kandidatu in povečati možnosti, da se v jesenske volitve uvrsti tudi demokrat.

Komentarji: