Kam gredo hrvaški filmski milijoni?

Medtem ko ves svet gleda filmske uspešnice, hrvaška obalna mesta z njimi dobro služijo.
Fotografija: Staro mestno jedro Dubrovnika je poleti nenehno polno zasedeno, iz leta v leto pa je vse bolj polno tudi zunaj sezone, tudi zaradi priljubljene Igre prestolov. Na fotografiji trgovinica s spominki iz te serije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Staro mestno jedro Dubrovnika je poleti nenehno polno zasedeno, iz leta v leto pa je vse bolj polno tudi zunaj sezone, tudi zaradi priljubljene Igre prestolov. Na fotografiji trgovinica s spominki iz te serije. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Igra prestolov, Mamma Mia! Spet začenja se, Vojna zvezd: Poslednji Jedi ... Vse omenjene filmske uspešnice, ki jih pozna ves svet in so si pridobile na milijone oboževalcev, imajo vsebinsko bolj malo skupnega. Druži pa jih prizorišče – hrvaška jadranska obala. Medtem ko se je Vis z drugim delom glasbenega filma iz nekoč skrivnostnega otočka prelevil v resno turistično atrakcijo, si v Dubrovniku želijo, da bi jih malo manj povezovali s filmi in ne pozabili na bogato kulturnozgodovinsko dediščino kamnitega mesta.

Koliko turistov obišče Hrvaško zaradi tam snemanih priljubljenih nadaljevank in filmov? Po podatkih hrvaškega avdiovizualnega centra se okoli pet odstotkov vseh turistov iz Evropske unije, ki se napotijo v to obmorsko državo, tja poda zaradi kakšnega znanega filma, še veliko več pa naj bi prišlo takšnih turistov iz Azije in ZDA.

Če upoštevamo, da je naša soseda lani s turizmom zaslužila dobrih deset milijard evrov, petodstotni delež vsekakor ni zanemarljiv, saj pomeni nekaj deset milijonov evrov. Zgodbo o uspehu so prepoznale številne turistične agencije in začele pripravljati vodene oglede na najznamenitejše filmske lokacije. Na specializiranih spletnih straneh je mogoče rezervirati nekajurne ali večdnevne vodene oglede v znanih mestih in krajih, kot so Dubrovnik, Split, Šibenik, zaledje Dalmacije in še bi lahko naštevali.


 

Domačini služijo med snemanjem in po njem


Filmi pustijo močan pečat krajem, kjer so bili posneti. Poleg tega, da prispevajo k lokalnemu gospodarstvu – za vsak projekt je treba najeti dodatne statiste, fotografe, prevajalce, frizerje, snemalce, tehnike, voznike itd. –, kinematografske stvaritve pogosto spremenijo filmsko lokacijo v kulturno in turistično znamenitost.

Gospodar prstanov Petra Jacksona, ki si ga je po nekaterih ocenah ogledala petina svetovnega prebivalstva, je spremenil Novo Zelandijo v elitno turistično destinacijo. Odkar so v kinodvoranah predvajali prvi del trilogije, se je število obiskovalcev otoške države močno povečalo.

Velikanska gneča v Dubrovniku je mestno oblast spodbudila, da je omejila dostop ladjam za križarjenje v okviru projekta trajnostnega turizma, imenovanega Respect the city. FOTO: Tonci Plazibat/Cropix
Velikanska gneča v Dubrovniku je mestno oblast spodbudila, da je omejila dostop ladjam za križarjenje v okviru projekta trajnostnega turizma, imenovanega Respect the city. FOTO: Tonci Plazibat/Cropix


Priljubljeni »Hobbiton« vsako leto obišče milijone ljudi z vsega sveta. Podobno se je zgodilo na Škotskem po uspehu fantazijske pripovedi Harry Potter, kultna serija Miami Vice iz osemdesetih let pa je vplivala na lokalno filmsko industrijo, modo, glasbo in še bi lahko naštevali.


Hollywood nosi denar, tudi Bollywood ni od muh


Tudi v Dubrovniku, ki je že osmo leto zapored prizorišče snemanja serije Igra prestolov, opažajo velikansko rast gostov, vendar težko ločijo, kateri pridejo zaradi svetovno priljubljene serije in kateri zaradi siceršnjih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, pravi Romana Vlašić, direktorica turistične skupnosti Dubrovnik. »Pri nas imate pravo malo panogo, vodnike, ki so se specializirali za vodenje turistov po lokacijah snemanja Igre prestolov, glavnina njihovih gostov so mladi oboževalci serije iz ZDA, Avstralije, Velike Britanije in številnih drugih držav. Mnogi med njimi tudi kombinirajo klasične kulturnozgodovinske oglede s filmskimi,« pravi Vlašićeva.



Učinki priljubljene serije, ki že leta zagotavlja brezplačno promocijo Dubrovnika, so neizmerno dragoceni. Ker pa si v mestu vendarle želijo ostati prepoznani kot zgodovinska zanimivost in ne zgolj kot filmska lokacija, jim je v tem smislu še večjo uslugo naredil Bollywood.

Indijska kinematografija, ki v marsičem prekaša Hollywood, je namreč pred leti v Dubrovniku posnela film Fan. Najbolj priljubljeni indijski igralec Shah Rukh Khan je v njem v resnici potoval v Dubrovnik, tu se tako dogaja velik del zgodbe in mesto ne posodi zgolj svoje podobe mestu z izmišljenim imenom.

Z malo predelave tudi Stradun lahko postane Canto Bight, vesoljsko mesto, v katerem se dogaja <em>Vojna zvezd</em>. FOTO: Cropix
Z malo predelave tudi Stradun lahko postane Canto Bight, vesoljsko mesto, v katerem se dogaja Vojna zvezd. FOTO: Cropix

 

Zaradi filmov ne več le poletna destinacija


V Dubrovniku jih popolnjenost zmogljivosti v poletni sezoni že zelo dolgo sploh ne skrbi več. Za Vlašićevo je bolj pomembno, da so turistične postelje čim bolj polne skozi vso sezono, in to jim uspeva tudi zaradi filmske promocije. V prvih štirih mesecih letos so imeli dvajset odstotkov več prenočitev kot v istem obdobju lani, tudi zato, ker so z letalskimi povezavami pozimi povezani s sedmimi mesti in devetnajstimi leti na teden.
 

Bogata filmska zgodovina


Hrvaška je v preteklih letih doživela pravi filmski preporod, vendar filmarjem ni bila tuja niti v preteklosti. Na zemljevid filmskih destinacij jo je postavil zagrebški Jadran film, ki je bil vse od šestdesetih let pa do razpada Jugoslavije največji studio v osrednji in jugovzhodni Evropi. Filmsko podjetje je doslej sodelovalo pri 145 mednarodnih koprodukcijah in 124 domačih filmih.

V studijskih prostorih v predmestju Zagreba so večkrat poustvarili antični Rim, Bližnji vzhod ali ameriški Divji zahod. Ugodne cene so kmalu pritegnile tuje producente, ki so začeli snemati tudi na prostem. Na vrhu otočka Mana na Kornatih je še danes mogoče videti ruševine ribiške vasice, ki so jo zgradili za potrebe ameriškega filma Viharno morje (1959).

Ni ravno Sherwoodski gozd, a tudi za snemanje Robina Hooda je Dubrovnik priročen. FOTO: Cropix
Ni ravno Sherwoodski gozd, a tudi za snemanje Robina Hooda je Dubrovnik priročen. FOTO: Cropix


V kinematografskih stvaritvah iz tega obdobja se večkrat pojavi tudi Zagreb. V hrvaški prestolnici je slavni Orson Welles režiral filmsko priredbo Kafkovega romana Proces, v kateri nastopata Anthony Perkins, zvezdnik filma Psycho, in fatalna igralka Romy Schneider, na zagrebških ulicah se dogaja tudi film Sofijina izbira, zaradi katerega je bila z oskarjem nagrajena Meryl Streep, na tamkajšnji glavni železniški postaji pa je bil posnet prizor iz filma Iz Rusije z ljubeznijo, v katerem je tajnega agenta Jamesa Bonda upodobil Sean Connery.

V šestdesetih letih so na Hrvaškem snemali tudi priljubljeno televizijsko serijo Winnetou po knjižni predlogi nemškega pisca Karla Maya, ki se dogaja v času Divjega zahoda, prikazuje pa spopade med kavbojci in Indijanci. Serijo so posneli v narodnem parku Paklenica, kjer so s pomočjo kraške pokrajine in številnih kanjonov pričarali ameriški Zahod. Seznam filmov, slavnih igralcev in režiserjev, ki so bili aktivni na Hrvaškem, se tu ne konča. Zraven lahko prištejemo še mnoge zvezdnike, kot so: Tom Selleck, Gerard Depardieu, Nastassja Kinski, Michael York, Vanessa Redgrave, Pierce Brosnan, Anthony Hopkins, Richard Burton, Kirk Douglas ...

Preberite še:

Komentarji: