Konec gladovne stavke

Priprti katalonski voditelji Jordi Sànchez, Jordi Turull, Quim Forn in Josep Rull so po dvajsetih dnevih prenehali gladovno stavkati
Fotografija: Zahteve po izpustitvi političnih zapornikov
Foto: Reuters
Odpri galerijo
Zahteve po izpustitvi političnih zapornikov Foto: Reuters

Priprti katalonski voditelji Jordi Sànchez, Jordi Turull, Quim Forn in Josep Rull so po dvajsetih dnevih prenehali gladovno stavkati, saj so menda dosegli, kar so hoteli.

Tako so se odločili, potem ko so jih k prekinitvi stavke v skupnem pismu pozvali od nekdanjih predsednikov Katalonije Carlesa Puigdemonta, Arturja Masa, Joséja Montilla, Pasquala Maragalla in Jordija Pujola do nekdanjih predsednic(kov) parlamenta Carme Forcadell, Núrie de Gispert, Ernesta Benacha in Joana Rigola pa še ombudsman Rafael Ribó. Podpisniki pisma so opozorili, kako so stavkajoči dosegli, da je javnost tako v Kataloniji kakor na tujem videla, v kakšnem položaju so.

Turull in Sánchez sta se 1. decembra odločila za takšen protest: »za nedoločen čas«, s čimer sta hotela opozoriti, kako špansko vrhovno sodišče »blokira«, da bi njihove primere čim prej prenesli na evropsko sodišče za človekove pravice. Forn in Rull sta se jima pridružila čez dva dni.

Preberite še:

Komentarji: