Taktična enota policije vstopila v šolo šele uro in pol po začetku napada

Vrstijo se poročila o prepirih s policisti, ki so se zbirali in čakali pred šolo, ter starši, ki so hoteli sami z orožjem ali brez po svoje otroke.
Fotografija: Prva dva policista sta vstopila v šolo 15 minut po napadu in se soočila s streljanjem, nato sta se umaknila in čakala na okrepitve. FOTO: Marco Bello/Reuters
Odpri galerijo
Prva dva policista sta vstopila v šolo 15 minut po napadu in se soočila s streljanjem, nato sta se umaknila in čakala na okrepitve. FOTO: Marco Bello/Reuters

Teksaški policisti so se v četrtek otepali številnih vprašanj in obtožb o počasnem posredovanju pri napadu na osnovno šolo Robb v kraju Uvalde, kjer je 18-letnik v torek ubil 19 otrok in dve učiteljici. Odgovora na to, zakaj je trajalo kar 90 minut od začetka napada do smrti napadalca, še ni.

image_alt
Tudi to je Amerika

Salvador Ramos je najprej doma ustrelil svojo babico in se nato odpeljal proti šoli. Babica je dobila strel v glavo, vendar je preživela, čeprav je v kritičnem stanju. Strelec je nato s polavtomatsko puško vstopil v šolo, zavzel eno od učilnic in tam ubijal.

Regionalni direktor teksaškega ministrstva za javno varnost Victor Escalon je opisal časovni potek napada, pri čemer ni znal odgovoriti, zakaj policisti niso hitreje posredovali.

Vrstijo se poročila o prepirih s policisti, ki so se zbirali in čakali pred šolo, ter starši, ki so hoteli sami z orožjem ali brez po svoje otroke. Ena od mater je celo šla mimo policistov v šolo in od tam odpeljala na varno svoja dva otroka. Drugi so kričali na policiste, naj ne čakajo, ampak naj gredo v šolo, saj da je strelec le eden, njih pa je veliko. Policisti so jim odgovarjali, da ne morejo posredovati, ker jih starši motijo.

Prva dva policista sta vstopila v šolo 15 minut po napadu in se soočila s streljanjem, nato sta se umaknila in čakala na okrepitve. Šele 15 minut pred eno popoldne, skoraj uro in pol po začetku napada, je v učilnico vstopila taktična enota policije skupaj z mejnimi policisti.

Šele 15 minut pred eno popoldne, skoraj uro in pol po začetku napada, je v učilnico vstopila taktična enota policije skupaj z mejnimi policisti. FOTO: Bryan Woolston/Reuters
Šele 15 minut pred eno popoldne, skoraj uro in pol po začetku napada, je v učilnico vstopila taktična enota policije skupaj z mejnimi policisti. FOTO: Bryan Woolston/Reuters

Ko je Escalon končal opis dogajanja, so ga novinarji začeli spraševati o podrobnostih in predvsem o razlogu za čakanje, vendar niso dobili odgovora. Motiv za najbolj smrtonosen strelski napad na šolo po Newtownu pred desetletjem še ni znan. Ramos ni imel kriminalne preteklosti, orožje, s katerim je napadel, pa si je kupil za svoj 18. rojstni dan.

Tragedija je v četrtek postala še večja. Vdovec ene od dveh učiteljic, ki sta umrli pod Ramosovimi streli, Joe Garcia, je v četrtek doživel srčni napad in umrl, za staršema pa so ostali štirje otroci. Novico je v četrtek sporočila katoliška župnija, katere člana sta bila oba pokojna.

Irma Garcia je bila učiteljica četrtega razreda osnovne šole v Uvaldeju, ki jo je v torek skupaj s sodelavko Evo Mireles in 19 otroki ubil strelec. Sorodniki pokojnih so sporočili, da je Joe umrl zaradi zlomljenega srca po tragični smrti žene, s katero je bil poročen 25 let.

CDC ugotavlja, da je orožje leta 2020 preseglo avtomobilske nesreče kot najpogostejši vzrok smrti ameriških otrok. FOTO: Yuki Iwamura/Afp
CDC ugotavlja, da je orožje leta 2020 preseglo avtomobilske nesreče kot najpogostejši vzrok smrti ameriških otrok. FOTO: Yuki Iwamura/Afp

Orožje postalo najpogostejši vzrok smrti ameriških otrok

Raziskava ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) ugotavlja, da je orožje leta 2020 preseglo avtomobilske nesreče kot najpogostejši vzrok smrti ameriških otrok. Pred dvema letoma je zaradi orožja umrlo 4368 otrok in mladostnikov do 19 let starosti, v avtomobilskih nesrečah pa jih je umrlo 4036.

Skoraj 30 odstotkov smrtnih primerov med otroki in mladostniki s strelnim orožjem je bilo samomorov, le trije odstotki smrtnih primerov so se zgodili po nesreči, preostali delež pa predstavljajo umori ali uboji. Nekaj je bilo tudi smrti zaradi posredovanja policije.

Največ mrtvih zaradi strelnega orožja v ZDA je med temnopoltimi najstniki in otroki, na drugem mestu so Indijanci, na tretjem pa Američani latinsko-ameriškega izvora. Največ smrtnih primerov je bilo v prestolnici Washington, sledita pa Louisiana in Aljaska.

Pred tem so bile vodilni vzrok smrti med otroki v ZDA prometne nesreče, a se je razlika med žrtvami v prometu in zaradi orožja že nekaj časa zmanjševala. V zadnjih desetletjih so Američani izboljšali standarde varnosti v prometu, glede omejevanja orožja pa na zvezni ravni ni bil sprejet noben ukrep.

Preberite še:

Komentarji: