Krsta z 41. ameriškim predsednikom na poti v družinsko grobnico (FOTO)

Od Georga Busha starejšega se je v sredo zvečer poslovilo okrog 11.000 ljudi, ki so šli v procesiji mimo krste.
Fotografija: Prebivalci Teksasa pozdravljajo krsto s pokojnim predsednikom. FOTO: Joe Raedle/Afp
Odpri galerijo
Prebivalci Teksasa pozdravljajo krsto s pokojnim predsednikom. FOTO: Joe Raedle/Afp

Krsto s posmrtnimi ostanki 41. predsednika ZDA Georga Busha starejšega so po slovesni pogrebni maši v episkopalni cerkvi Sv. Martina v Houstonu danes naložili na vlak, ki jo je popeljal proti kraju College Station, kjer jo bodo položili v družinsko grobnico njegove predsedniške knjižnice na kampusu univerze Texas A&M.

Pogrebna slovesnost v Bushevi domači cerkvi je potekala podobno kot dan prej državniška v nacionalni katedrali v Washingtonu, s to razliko, da ni bilo predsednika ZDA Donalda Trumpa in drugih še živečih nekdanjih predsednikov, razen pokojnikovega sina, 43. predsednika ZDA Georga Busha mlajšega.



Trump je te dni v znamenje spoštovanja do Busheve družine neobičajno zadržan s svojimi izjavami in sporočili na Twitterju. Trump in prva dama sta izpostavljena tudi kritikam, da sta bila edina v nacionalni katedrali, ki nista recitirala ali brala izpovedi krščanske vere, kar bode v oči na televizijskih posnetkih. Trump uživa trdno podporo ameriške krščanske desnice.

Glavni govornik slovesnosti v Houstonu je bil nekdanji državni sekretar ZDA James Baker, ki je Busha označil za zares čudovitega človeka, ki je imel pogum bojevnika in še večji pogum ustvarjalca miru. Kot je to pri Američanih v navadi se je tudi šalil in pokojnika opredelil z besedo »jefe«, kar je špansko šef.

Krsto s posmrtnimi ostanki Georga Busha starejšega so po slovesni pogrebni maši naložili na vlak. FOTO: David J. Phillip/Afp
Krsto s posmrtnimi ostanki Georga Busha starejšega so po slovesni pogrebni maši naložili na vlak. FOTO: David J. Phillip/Afp


Tako kot govorniki v nacionalni katedrali je tudi Baker samo s poudarjanjem razlik v značaju 41. in 45. predsednika ZDA zbadal Trumpa. »Njegova želja za prijaznejšo in nežnejšo državo je bila iskrena, ne pa cinična,« je dejal Baker o Bushu.

Od pokojnika se je v sredo zvečer poslovilo okrog 11.000 ljudi, ki so šli v procesiji mimo krste. Po slovesnosti so jo dali na vagon vlaka, ki so ga izdelali leta 2005 in krstili v Bushevo čast »Bush 4141«. Vlak ga je odpeljal proti družinski grobnici, kjer ga čaka letos umrla soproga Barbara skupaj s hčerko Robin, ki je umrla leta 1953 za levkemijo stara le tri leta.

Procesije spremljajo glasba vojaške godbe na pihala, vrstijo se pozdravi in igranje himn, očeta pa na zadnji poti spremlja George Bush mlajši z ožjo in širšo družino.

Komentarji: