Lastnik NYT opozoril Trumpa pred nasiljem nad novinarji

Donald Trump je znan po svojem žolčnem odnosu z osrednjimi ameriškimi mediji, še zlasti ima v želodcu NYT.
Fotografija: A. G. Sulzberger je srečanje s Trumpom opisal kot nenavadno odkrito in pojasnil, da je Trumpa opozoril, da so njegove besede podžigajoče in nevarne. FOTO: AP
Odpri galerijo
A. G. Sulzberger je srečanje s Trumpom opisal kot nenavadno odkrito in pojasnil, da je Trumpa opozoril, da so njegove besede podžigajoče in nevarne. FOTO: AP

Washington – Lastnik New York Timesa (NYT) A. G. Sulzberger je v nedeljo sporočil, da je ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Beli hiši opozoril, da so njegovi napadi na medije nevarni in škodljivi za državo. Meni, da bi vse skupaj lahko pripeljalo do nasilja nad novinarji. A kot kaže, mu Trump ni kaj posebej prisluhnil.

Trump je znan po svojem žolčnem odnosu z osrednjimi ameriškimi mediji, še posebno ima v želodcu NYT. Na svojem priljubljenem komunikacijskem kanalu twitterju je v nedeljo znova napadel »izumirajočo časnikarsko panogo«, ki da jo poganja »sindrom obsedenosti s Trumpom« in je »zelo nedomoljubna«.
 

Zelo dobro in zanimivo srečanje


S Sulzbergerjem, ki je NYT prevzel s 1. januarjem, se je Trump sestal 20. julija, in sicer na spoznavnem srečanju, za katerega je zaprosila Bela hiša. Na njem je bil navzoč tudi Timesov urednik komentarjev James Bennet. Sulzberger je povedal, da je o tem srečanju na prošnjo Bele hiše molčal, dokler Trump ni v nedeljo zjutraj tvitnil, da je imel »zelo dobro in zanimivo srečanje z A. G. Sulzbergerjem«.

»Veliko sva govorila o ogromnih količinah lažnih novic, ki jih objavljajo mediji, in kako so se te lažne novice spremenile v oznako 'sovražniki ljudstva'. Žalostno,« je zapisal predsednik ZDA.»Prosil sem ga, naj še enkrat razmisli o svojih napadih na novinarstvo, ki so po mojem mnenju nevarni in škodljivi za našo državo,« je sklenil Sulzberger. FOTO: AFP
»Prosil sem ga, naj še enkrat razmisli o svojih napadih na novinarstvo, ki so po mojem mnenju nevarni in škodljivi za našo državo,« je sklenil Sulzberger. FOTO: AFP

 

Retoriko povzeli nekateri drugi politiki


Nato je tudi Sulzberger prekinil molk. Srečanje s Trumpom je opisal kot nenavadno odkrito in pojasnil, da je Trumpa opozoril, da so njegove besede podžigajoče in nevarne. »Povedal sem mu, da mislim, da njegov jezik ne povzroča zgolj delitev, ampak je vse bolj nevaren,« je po poročanju AFP povedal Sulzberger.

»Povedal sem mu, da je fraza 'lažne novice' neresnična in škodljiva, še bolj pa sem zaskrbljen, ker novinarje označuje za sovražnike ljudstva. Opozoril sem ga, da tovrstne podžigajoče besede krepijo grožnje novinarjem in bodo vodile v nasilje,« je še dodal Sulzberger.

Trumpa je opozoril, da so tovrstno retoriko povzeli tudi nekateri tuji politiki, da tako upravičijo napade na novinarje in njihovo utišanje. »S tem ogroža njihova življenja,« je še dejal lastnik NYT.

»Prosil sem ga, naj še enkrat razmisli o svojih napadih na novinarstvo, ki so po mojem mnenju nevarni in škodljivi za našo državo,« je sklenil Sulzberger.

Donald Trump je v nedeljo zjutraj tvitnil, da je imel zelo dobro in zanimivo srečanje z A. G. Sulzbergerjem. FOTO: AFP
Donald Trump je v nedeljo zjutraj tvitnil, da je imel zelo dobro in zanimivo srečanje z A. G. Sulzbergerjem. FOTO: AFP

 

S svobodo prihajajo tudi odgovornosti


Trump je nato odgovoril z nizom treh tvitov, v katerih je, kot omenjeno, znova napadel »izumirajočo časnikarsko panogo«. »Ko mediji, ki jih vodi nor sindrom obsedenosti s Trumpom, razkrivajo notranje odločanje naše vlade, to ogroža življenja mnogih, ne le novinarjev. Zelo nedomoljubno! S svobodo medijev prihajajo tudi odgovornosti, da se poroča točno,« je zapisal in se pritožil, da mediji o njegovi administraciji pišejo samo slabo »kljub izjemno pozitivnim rezultatom«. Pri tem je napadel NYT in Washington Post, ki je v lasti Amazona pod vodstvom Jeffa Bezosa.Komentarji: