London in Bruselj se vrtita v krogih

Štiri dni pred novim glasovanjem v britanskem parlamentu ločitvenemu sporazumu o brexitu ne kaže dobro. 
Fotografija: Theresa May je opozorila, da bodo odločitve, ki jih bo EU sprejela v prihodnjih dneh, opazno vplivale na potek torkovega glasovanja. FOTO: Christopher Furlong / POOL / Getty Images
Odpri galerijo
Theresa May je opozorila, da bodo odločitve, ki jih bo EU sprejela v prihodnjih dneh, opazno vplivale na potek torkovega glasovanja. FOTO: Christopher Furlong / POOL / Getty Images

Britanski parlament bo v torek znova odločal o ratifikaciji ločitvenega sporazuma o brexitu in ga po vsej verjetnosti znova zavrnil, če britanska vlada in evropski pogajalci do konca tedna ne bodo našli rešitve za sporno irsko varovalo in z njo prepričali večine britanskih poslancev.

Možnosti za to so majhne. Premierka Theresa May je danes opozorila nasprotnike sporazuma, da ob njegovi morebitni ponovni zavrnitvi Združeno kraljestvo morda ne bo izstopilo iz EU, ter da bodo odločitve, ki jih bo EU sprejela v prihodnjih dneh, opazno vplivale na potek torkovega glasovanja.

Njene besede so očitno razjezile predstavnike EU27, ki se ne čutijo odgovorne za nastali položaj. Glavni pogajalec evropske komisije za brexit Michel Barnier je v odzivu vztrajal pri dosedanjem stališču o irskem varovalu, rekoč, da odpiranje ločitvenega sporazuma ne pride v poštev, in poudaril, da Unija ne namerava sodelovati v »igri medsebojnega obtoževanja«.
 

V novem predlogu nič novega


Barnier je danes britanski strani kar prek twitterja sicer ponudil alternativno rešitev za nastalo situacijo v obliki omejitve spornega irskega varovala samo na Severno Irsko. Drugi deli Združenega kraljestva v tem primeru ne bi ostali del evropske carinske unije, če tega ne bi želeli. Težava je v tem, ker je London natančno takšen predlog zavrnil že na samem začetku pogajanj, zaradi skrbi, da bi nastanek carinske meje med Severno Irsko in drugimi deli Združenega kraljestva pod vprašaj postavil celovitost države. 

Vodja pogajalcev evropske komisije Londonu ponuja rešitve, ki jih je ta že zdavnaj zavrnil. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir
Vodja pogajalcev evropske komisije Londonu ponuja rešitve, ki jih je ta že zdavnaj zavrnil. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir


Barnierjev predlog je najnovejši dokaz tega, da pogajalci od prve zavrnitve ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu niso dosegli tako rekoč nikakršnega napredka in da bo ta na torkovem glasovanju najverjetneje še enkrat padel. 

V tem primeru bo britanski parlament že naslednji dan glasoval o tem, ali naj država iz EU izstopi brez dogovora, dan kasneje pa še o tem, ali naj zaprosi za podaljšanje pogajanj ter začasno preloži brexit. Po vsej verjetnosti bo parlament podprl drugo možnost. 

Komentarji: