Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Londonsko sodišče je odobrilo izročitev Ivice Todorića Hrvaški

Sodnica Emma Arbuthnot je zavrnila trditve Todorićevih odvetnikov, da gre za politični pregon.
Londonsko sodišče je odobrilo izročitev Ivice Todorića (na fotografiji) Hrvaški. FOTO: Cropix
Londonsko sodišče je odobrilo izročitev Ivice Todorića (na fotografiji) Hrvaški. FOTO: Cropix
A. S. H., Be. B., STA
23. 4. 2018 | 13:46
23. 4. 2018 | 17:23
3:20
London/Zagreb – Na westminstrskem sodišču v Londonu so danes objavili odločitev, da ne vidijo ovir za izročitev Hrvaški dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića, ki je osumljen finančnih malverzacij v največji hrvaški družbi. Todorića ne bodo izročili nemudoma, saj se lahko v sedmih dneh pritoži na prvostopenjsko odločitev.

Na Hrvaškem predvidevajo, da bo celotni postopek glede na nadaljnje postopke na višjih sodnih instancah lahko potekal od tri do šest mesecev.

Sodnica Emma Arbuthnot je danes zavrnila trditve Todorićevih odvetnikov, da gre za politični pregon. Meni tudi, da preiskava proti Todoriću na Hrvaškem poteka hitro in da bo mogoče kmalu pričakovati obtožnico in začetek sojenja. Danes bodo v Londonu odločali tudi o morebitnem priporu za Todorića, ki je po aretaciji novembra lani plačal varščino, da se lahko brani s prostosti.

Sodnica je v nadaljevanju sporočila tudi odločitev o priporu za Todorića, ki je po aretaciji novembra lani plačal varščino, da se lahko brani s prostosti. Njegov status je sodišče ohranilo, pod pogojem, da se bo vsak dan oglasil na policiji ter da po 21. uri ne bo zapuščal stanovanja, je poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1. Gre za poostrene varnostne ukrepe, saj je imel Todorić do danes obveznost, da se trikrat tedensko oglasi pri londonski policiji.


 

»Odločitev je bila pričakovana«


Ena od Todorićevih odvetnic Jadranka Sloković je danes dejala, da je bila odločitev britanskega sodišča pričakovana.

Todorićevi odvetniki so med obravnavo, ki je potekala 10. aprila, nasprotovali izročitvi nekoč najvplivnejšega hrvaškega poslovneža. Poleg trditve o političnem pregonu so sodnico poskušali prepričati, da obtožnica proti Todoriću ni utemeljena, ker tožilstvo nima trdnih dokazov. Menili so, da bi lahko Todorić po izročitvi več let prestal v zaporu, preden bi se sojenje sploh začelo. Odvetniki hrvaške države so vse navedbe obrambe zavrnili.

Todorić je v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 sredi aprila priznal, da so med njegovim vodenjem podjetja kršili vrsto predpisov pri izdajanju menic, a je odgovornost za to preložil na nekdanje pravnike družbe.
Nekoč najbogatejšega Hrvata in več njegovih bivših sodelavcev v Zagrebu sumijo finančnih malverzacij, ki naj bi Agrokor pripeljale na rob propada. Izročitev so od Velike Britanije lani zahtevali na podlagi evropskega pripornega naloga.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine