Macron: Glede iranskega jedrskega sporazuma ni plana B

Donalda Trumpa bo zato poskušal prepričati v nasprotno - da ohrani sporazum, s katerim je Iran prekinil svoje jedrske ambicije.
Fotografija: »Po vojni bomo morali zgraditi novo Sirijo. In mislim, da bodo imele ZDA tu zelo pomembno vlogo,« je dejal francoski predsednik. FOTO: Ian Langsdon/Pool/Reuters
Odpri galerijo
»Po vojni bomo morali zgraditi novo Sirijo. In mislim, da bodo imele ZDA tu zelo pomembno vlogo,« je dejal francoski predsednik. FOTO: Ian Langsdon/Pool/Reuters

Washington/Pariz - Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se odpravlja na obisk v Washington, je dejal,» da ni plana B«, če se bo ameriški predsednik Donald Trump odločil odstopiti od jedrskega sporazuma z Iranom. Trumpa bo zato poskušal prepričati v nasprotno - da ohrani ta sporazum, s katerim je Iran prekinil svoje jedrske ambicije.

»Nimam nobenega načrta B proti Iranu,« je dejal Macron v pogovoru za Fox News, ki so ga predvajali dan pred začetkom tridnevnega državnega obiska v Washingtonu.

»To bo vprašanje, o katerem bova govorila (...) ohranimo ta okvir, ki je boljši, kot v primeru Severne Koreje,« je dejal Macron, kot povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Rok 12. maja

Trump je sicer Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji je dal postavil rok 12. maja, da mu predlagajo spremembe iranskega jedrskega sporazuma z velesilami in ga »popravijo«. Sicer bo od njega odstopil.

Na drugi strani Iran že opozarja, da bi to načelo kredibilnost ZDA, sam pa bi takoj znova obudil svoje jedrski program, za katerega sicer trdi, da je namenjen zgolj miroljubni uporabi jedrske energije. Zahod na drugi strani meni, da je Iran skrivaj razvijal tudi jedrsko orožje.

Sporazum o zaustavitvi jedrskega programa je Iran z ZDA, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko sklenil julija 2015. V zameno za odpravo nekaterih gospodarskih in finančnih sankcij ZDA in EU je Teheran predal večino svojega obogatenega urana in omogočil nadzor inšpektorjev Združenih narodov v svojih jedrskih obratih.

Trump naj bi bil najbolj nezadovoljen zaradi iranskega razvoja balističnih raket, zaradi česar grozi tudi z odstopom od jedrskega sporazuma. Macron je za Fox News dejal, da s situacijo v Iranu tudi sam ni zadovoljen in da želi tudi sam omejiti raketne zmogljivosti te države, vendar pa se zaradi tega ne bi bilo treba odreči jedrskemu sporazumu.

»Zgraditi bomo morali novo Sirijo«

Dejal je še, da je za zmanjševanje vpliva Irana v regiji predlagal tudi dolgoročni angažma ZDA v Siriji, kar so v Beli hiši sicer že zavrnili. A Macron meni, da bi lahko nadgradili dosedanje sodelovanje, ko so ZDA, Francija in Velika Britanija skupaj izvedle napad na režim Bašarja al Asada v povračilo za uporabo kemičnega orožja v kraju Duma. Spomnil je tudi na uspešno sodelovanje v boju proti džihadistični skupini Islamska država (IS).

»Po vojni bomo morali zgraditi novo Sirijo. In mislim, da bodo imele ZDA tu zelo pomembno vlogo,« je dejal francoski predsednik.

»Zakaj? Bom kar naravnost povedal. Zdaj ko smo končali vojno proti IS, če bomo odšli, dokončno in popolnoma, tudi politično, potem bomo izpraznili prostor za iranski režim, Asada in podobne. In ti bodo pripravili novo vojno. In hranili nove teroriste,« je še dodal Macron.

Komentarji: