Manjše število prosilcev za azil v Nemčiji

Lani je v Nemčiji za azil na novo zaprosilo okrog 162.000 ljudi. Število se približuje tistemu pred izbruhom begunske krize.
Fotografija: Od skupnega poldrugega milijona drugih priseljencev v Nemčijo jih velika večina prihaja iz drugih držav Evropske unije. FOTO: Michaela Rehle/Reuters
Odpri galerijo
Od skupnega poldrugega milijona drugih priseljencev v Nemčijo jih velika večina prihaja iz drugih držav Evropske unije. FOTO: Michaela Rehle/Reuters

Lani je v Nemčiji za azil na novo zaprosilo okrog 162.000 ljudi, med njimi več kot 30.000 v tej državi rojenih dojenčkov. Število se že skorajda približuje tistemu pred izbruhom zadnje begunske krize in notranji minister Horst Seehofer verjame, da so spet vzpostavili red. Še leta 2016 je v osrednji evropski državi za azil prosilo več kot 700.000 ljudi iz Bližnjega vzhoda in od drugod. Lani se je število zmanjšalo na 198.000.

Zadnje številke so že pod mejo, ki jo je bavarska CSU sredi begunske krize postavljala za neregularne migracije, sam notranji minister, prej predsednik CSU in bavarski ministrski predsednik, pa je prav zaradi prišlekov sprožil ostre prepire s krščanskodemokratsko kanclerko Angelo Merkel.

Tudi zdaj številni prosilci za azil prihajajo iz Sirije, Iraka in Irana, vse bolj pa se jim pridružujejo državljani Turčije, čeprav ta Nemčiji in Evropi pomaga pri nadzoru nad migracijami po tako imenovani balkanski poti. Predsednik Recep Tayyip Erdoğan je doma tako zaostril položaj, da si mnogi ogroženi iščejo zatočišče v tujini, in še posebej v Nemčiji.

Od skupnega poldrugega milijona drugih priseljencev v Nemčijo jih velika večina prihaja iz drugih držav Evropske unije, lani pa se je zmanjšalo tudi število teh.

Preberite še:

Komentarji: