Medijski škandal s skrajno desnim priokusom

Nekatere policiste obtožujejo simpatiziranja s Pegido in AfD.
Fotografija: Ob obisku Angele Merkel v Dresdnu so protestniki, ki jo imajo za izdajalko in zahtevajo njen odstop, napadli tudi televizijsko ekipo ZDF. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ob obisku Angele Merkel v Dresdnu so protestniki, ki jo imajo za izdajalko in zahtevajo njen odstop, napadli tudi televizijsko ekipo ZDF. FOTO: Reuters

Berlin – Spet ta Saška! Trdnjava nacionalistične Alternative za Nemčijo in skrajno desne Pegide ponovno razburja vso Nemčijo zaradi demonstracij tega gibanja, med katerimi so pripadniki deželne policije maltretirali ekipo televizijske postaje ZDF.

Na demonstracijah AfD in »Domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda« pred dobrim tednom dni je udeleženec s klobukom v barvah nemške zastave verbalno napadel novinarje javne televizijske postaje, ki so snemali tudi njega, kasneje pa se je pokazalo, da je možakar zaposlen pri deželnem kriminalističnem uradu LKA. A to še ni vse, policija, ki je prihitela na mesto prepira, se ni lotila demonstranta, ampak je tri četrt ure pregledovala dokumente televizijske ekipe in ji s tem oteževala delo.

Poleg novinarskih društev je takšno obnašanje obsodila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, katere obisk v Dresdnu so snemali televizijci in ki je morala od zbrane množice tudi sama poslušati, da je izdajalka ljudstva. Ti očitki so v osjem gnezdu nemške nacionalistične desnice še toliko bolj dvomljivi, saj skrajneži s tem izrazom že tradicionalno označujejo upornike proti nacistični strahovladi.
 

Saška #Pegizei


Kaj se dogaja s štirimilijonsko nemško deželo ob meji s Češko in Poljsko, kjer je privrženost Pegidi in AfD največja v vsej Nemčiji? Na saškem ministrstvu za notranje zadeve so najprej poudarjali, da njihov sodelavec ni bil na službeni dolžnosti, ampak se je zborovanja udeležil kot zasebnik, zvezna socialdemokratska pravosodna ministrica Katarina Barley pa je vendarle zaskrbljena zaradi dogajanj v svobodni deželi in poudarja pomembnost v ustavi zapisane svobode tiska. Tudi kanclerka Merklova meni, da morajo udeleženci demonstracij upoštevati, da jih snemajo mediji, zdaj pa se je celo pokazalo, da ima razgrajač dostop do občutljivih policijskih informacij. Dela v uradu za izvedenska mnenja pri procesih proti gospodarskemu kriminalu in deželni kriminalistični urad zastopa na sodiščih.

Krščanskodemokratski premier Saške Michael Kretschmer je sredi minulega tedna zagovarjal policiste, ki so s podaljšano preiskavo oteževali delo ZDF, kot »prepričan zagovornik svobode tiska in stvarne izmenjave mnenj« v takšnem obnašanju ne vidi nobenega prekrška. Spletna omrežja pa se šibijo pod norčevanjem nad saško #Pegizei, šale in obsodbe spremlja pobesneli obraz policijskega uradnika z rumeno-rdeče-črnim klobukom, ki je zdaj menda na dopustu. Za ZDF-jevega novinarja Arndta Ginzla je vse skupaj podobno norišnici. Medtem ko je policija podrobno preiskovala njega in njegovega snemalca, svojemu policijskemu kolegu sploh niso odvzeli podatkov, čeprav je novinarje obtoževal, da so lažnivci, in jim očital kazensko dejanje. Drug udeleženec demonstracij je snemalcu mahal s pestjo.

Kritiki se ne čudijo, saj je socialdemokratski namestnik saškega premiera Martin Dulig policijo svoje dežele že pred dvema letoma obtoževal izrazitih simpatij do Pegide in AfD. Če prva ostaja sporno gibanje, je Alternativa za Nemčijo na lanskih zveznih volitvah na Saškem prejela 27 odstotkov glasov in s tem pomembno pripomogla k tretjemu mestu v bundestagu. Poznavalci poudarjajo, da bi morali pri policiji bolje preverjati, kdo se ji lahko pridruži, Karlhans Liebl iz saške policijske akademije predlaga tudi več poudarka na »večkulturni kompetentnosti« pri šolanju deželnih policistov.
 

Pomik na skrajno desnico


Pripadniki saške sedme sile kljub temu svarijo pred obtožbami na račun vse deželne policije in televizijski poročevalci iz Dresdna poročajo, da so jih varuhi reda že pogosto zavarovali pred neonacisti. Na območju nekdanje Nemške demokratične republike pa ob sedanjih incidentih vendarle ne bi smeli ostati prekrižanih rok. Proces proti edini preživeli članici turinške neonacistične skupine NSU Beate Zschäpe, katere prijatelja sta skoraj desetletje po vsej Nemčiji ubijala predvsem turške priseljence, a tudi policistko Michèle Kiesewetter, je poudaril dvome o nekaterih policijskih preiskavah in sodelavcih, dresdenski sodnik Jens Maier pa za AfD sedi v bundestagu in tam izstopa s skrajnimi izjavami. Nekateri saški krščanski demokrati se v strahu za politično prevlado v deželi sami pomikajo k skrajni desnici in šef CDU v deželnem parlamentu Frank Kupfer se je po incidentu s ZDF na facebooku razburjal, ali zato plačujejo televizijsko naročnino.



Na nekdanjem komunističnem nemškem vzhodu je pomanjkanje obračuna z grozljivo nemško zgodovino še posebno izstopajoče, a so tudi med policisti dežele Baden-Württemberg odkrili dva privrženca ameriškega kukluksklana, na Bavarskem pa je policijski simpatizer skrajnih »državljanov rajha« oktobra 2016 svojega pajdaša posvaril pred preiskavo. Omenjeni nasprotnik oblasti Zvezne republike Nemčije je potem s streli ubil 32-letnega policista.

Komentarji: