Mehiki ponuja denar za izgon migrantov

Mehiška vlada je ponudbo prejela in jo še proučuje.
Fotografija: Predsedniška administracija Donalda Trumpa Mehiki ponuja 20 milijonov dolarjev. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Odpri galerijo
Predsedniška administracija Donalda Trumpa Mehiki ponuja 20 milijonov dolarjev. FOTO: Joshua Roberts/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je Mehiki ponudil finančno pomoč v skupni vrednosti 20 milijonov dolarjev za izgon migrantov iz Srednje Amerike, poroča New York Times.

S finančno pomočjo naj bi migrantom kupili letalske, železniške ali avtobusne vozovnice, s pomočjo katerih bi jim omogočili povratek v izvorno državo. Sredstva nameravajo črpati iz finančnega sklada za pomoč v tujini.

Mehiška vlada je sporočila, da so ponudbo prejeli in jo še ocenjujejo. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Mehiška vlada je sporočila, da so ponudbo prejeli in jo še ocenjujejo. FOTO: Carlos Barria/Reuters


Po prvih ocenah naj bi z denarno vzpodbudo deportirali 17 tisoč migrantov. Mehiška vlada je sporočila, da so ponudbo prejeli ter jo še vedno ocenjujejo. V izjavi za javnost so zapisali, da bodo pri reševanju problematike ilegalnih migracij nadaljevali s sodelovanjem z ameriško vlado. »Spodbujati želimo legalne in varne migracije, upoštevajoč človekove pravice ter mednarodno pravo,« so zapisali v izjavi. 

Ameriška vlada je v preteklosti Mehiki že nudila finančno pomoč, vključno s 24 milijoni dolarjev namenjenimi za nakup opreme in usposabljanja za mehiški nacionalni inštitut za migracije. 

Preberite še:

Komentarji: