Ministri članic EU soglasno glede podelitve statusa kandidatke Ukrajini

Po prvih podatkih, so ministri dosegli soglasje glede podelitve statusa kandidatke Ukrajini.
Fotografija: Zunanji ministri so se sestali v Luksemburgu. FOTO: John Thys/AFP
Odpri galerijo
Zunanji ministri so se sestali v Luksemburgu. FOTO: John Thys/AFP

Ministri članic EU, pristojni za evropske zadeve, so se danes na zasedanju v Luxemborgu strinjali, da naj EU Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v uniji, je po zasedanju povedal francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune. Obenem je poudaril, da morajo to dokončno potrditi voditelji EU na vrhu konec tedna.

Ministri so danes razpravljali o mnenju Evropske komisije, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatk za članstvo v uniji, Gruziji pa evropsko perspektivo.

»Razprava je pokazala veliko, lahko bi rekel celo popolno soglasje, da se pri tej zadevi naredi napredek, in da bi predvsem Ukrajini čimprej dodelili status kandidatke,« je po zasedanju povedal Beaune. Obenem je poudaril, da se bo ta razprava nadaljevala na ravni voditeljev EU v četrtek in petek. Izrazil je prepričanje, da se bo znova pokazala enotnost.

Ministri so poudarili še, da podelitev statusa kandidatke ne pomeni takojšnjega članstva. Zato Francija predlaga vzpostavitev t. i. evropske politične skupnosti, ki pa ne bo alternativa širitvenemu procesu, ampak dodatek. Na zasedanju so se prav tako strinjali, da je treba ohraniti evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Ministrica Tanja Fajon je podporo ukrajinskemu prizadevanju za članstvo v EU, izrazila že pred današnjim odločanjem. Kot so na Twitterju zapisali na zunanjem ministrstvu, se je Fajonova po telefonu pogovarjala z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo ter mu zagotovila tako podporo pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v Evropski Uniji, kot tudi pri povojni obnovi države. Ministrica je kolegu še sporočila, da bo Kijev kmalu tudi obiskala, so med drugim sporočili iz zunanjega ministrstva.

Preberite še:

Komentarji: