Morales dejanje Áñezove označil za državni udar

Dvainpetdesetletna senatorka je v svojem nagovoru senatu napovedala, da bo sklicala nove volitve kar najhitreje, ko bo to mogoče.
Fotografija: Zapleti v Boliviji so nastali, ker je volilna oblast sumljivo razglasila Moralesa za zmagovalca volitev že v prvem krogu. FOTO: Henry Romero/Reuters
Odpri galerijo
Zapleti v Boliviji so nastali, ker je volilna oblast sumljivo razglasila Moralesa za zmagovalca volitev že v prvem krogu. FOTO: Henry Romero/Reuters

Namestnica predsednika bolivijskega senata Jeanine Áñez se je v torek razglasila za začasno predsednico Bolivije, potem ko je Evo Morales odstopil s predsedniškega položaja in pobegnil v Mehiko. Odstopili so tudi drugi, ki so bili v vrsti za prevzem položaja. Morales je sicer dejanje Áñezove označil za državni udar.

Áñezova se je za predsednico razglasila, potem ko predsedniškega položaja niso hoteli prevzeti ne Moralesov podpredsednik ne predsednika senata in predstavniškega doma bolivijskega kongresa. Kongres Áñezove sicer na položaju ni potrdil, saj so bili v dvorani le opozicijski senatorji in poslanci in jim zato ni uspelo doseči zadostne prisotnosti za veljavno odločanje. Kljub temu je bolivijsko ustavno sodišče že sporočilo, da podpira Áñezovo na položaju začasne predsednice države.



52-letna senatorka je v svojem nagovoru senatu napovedala, da bo sklicala nove volitve čim prej. Zavzela se je tudi za vrnitev socialnega miru v državi.

Áñezovi je za imenovanje že čestital Carlos Mesa, glavni protikandidat Moralesa na spornih volitvah 20. oktobra, po katerih so v državi izbruhnili nemiri in pripeljali do Moralesovega odstopa. Tudi nekateri drugi opozicijski voditelji so že napovedali, da bodo zdaj, ko je oblast prevzela Áñezova, ustavili protestne aktivnosti.

Tudi nekateri drugi opozicijski voditelji so napovedali, da bodo zdaj, ko je oblast prevzela Áñezova, ustavili protestne aktivnosti.FOTO: Aizar Raldes/AFP
Tudi nekateri drugi opozicijski voditelji so napovedali, da bodo zdaj, ko je oblast prevzela Áñezova, ustavili protestne aktivnosti.FOTO: Aizar Raldes/AFP


Morales je na drugi strani po twitterju obsodil »najbolj zahrbten, najbolj podel državni udar v zgodovini«, ki da ga je izvedla Áñezova. Označil jo je za »desničarsko senatorko, ki je spodbujala k državnemu udaru«. »Razglasila se je za začasno predsednico brez sklepčnosti kongresa, obkrožena s skupino sozarotnikov in ob podpori oboroženih sil in policije, ki zatira ljudi,« je še zapisal Morales, ki je s položaja odstopil v nedeljo.

Zapleti v Boliviji so nastali, ker je volilna oblast sumljivo razglasila Moralesa za zmagovalca volitev že v prvem krogu, čeprav je sprva kazalo, da bo potreben drugi krog med njim in Meso. V državi so izbruhnili protesti, na stran protestnikov pa so se nato postavili vojska, policija in tudi Cerkev. Morales je nato odstopil s položaja in pobegnil v Mehiko, ki mu je obljubila politični azil.

Komentarji: