Moskva zanika, da je dala ubiti novinarja

Ruski novinar Arkadij Babčenko je četrti disident, ki je v zadnjih dveh letih umrl v Ukrajini.
Fotografija: Babčenko je bil veteran čečenske vojne. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Babčenko je bil veteran čečenske vojne. FOTO: Reuters

Kijev – »Prepričan sem, da mu ruska totalitarna mašina ni oprostila, da je bil odkrit in načelen,« je ukrajinski premier Volodimir Grojsman obtožil Rusijo, da je odgovorna za smrt Babčenka, ki ga je opisal kot »pravega prijatelja Ukrajine, ki je svetu razkrival rusko agresijo«.

Kremelj je zavrnil trditve Ukrajine, da je odgovoren za smrt novinarja. »Preiskava se še začela ni, ukrajinski premier pa je že razglasil, da je odgovorna ruska obveščevalna služba,« je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi zapisalo, da zahtevajo, »da ukrajinske oblasti naredijo vse za čim hitrejšo preiskavo«. Dodali so, da so krvavi zločini postali za kijevski režim rutina.

Krvavečega Babčenka je ob vhodu v njegov blok našla njegova žena. Novinar, ki je bil ustreljen blizu svojega doma, je umrl v rešilcu na poti v bolnišnico. Ukrajinska policija je potrdila njegovo smrt in razkrila, da je bil večkrat ustreljen v hrbet. V Kijevu je bilo v zadnjih letih več smrtonosnih napadov na vidne novinarje in politike, večinoma ostre kritike Kremlja.

Policijska preiskava poteka, policija pa je medijem razkrila, da sumijo, da je Babčenko umrl zaradi svojih »profesionalnih dejavnosti«. Ukrajinski poslanec Anton Herašenko je povedal, da je šel Babčenko kupit kruh, morilec pa ga je čakal blizu njegovega stanovanja.

Policija straži vhod v blok, v katerem je živel Babčenko.
Policija straži vhod v blok, v katerem je živel Babčenko.


Babčenko je četrti ruski disident, ki je umrl v Kijevu v zadnjih dveh letih, potem ko so tam umrli novinar Pavel Šeremet, pobegli poslanec Denis Voronenkov ter Amina Okueva, žena čečenskega disidenta, ki je bil obtožen, da je načrtoval umor ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Potem ko je med drugim poročal o nesreči ruskega vojaškega letala leta 2016, je Babčenko prejel grožnje s smrtjo in zapustil Rusijo. Glasni kritik Kremlja je najprej odšel v Prago, nato pa se je preselil v ukrajinsko prestolnico. Nekdanji vojni dopisnik je v Kijevu delal kot voditelj na postaji ATR TV.

V svojem zadnjem zapisu na facebooku je Nančenko opisal, kakšno srečo je imel pred natanko štirimi leti, ko je načrtoval, da se bo z ukrajinskimi vojaki peljal s helikopterjem na vojno območje na vzhodu Ukrajine. Ker ni bilo dovolj prostora, mu niso dovolili na helikopter, ki so ga nato sestrelili proruski uporniki. Umrlo je 14 ljudi.

Babčenko je bil med študijem vpoklican v rusko vojsko in je bil veteran čečenske vojne, ki je trajala med letoma 1994 in 2000. Bil je nasprotnik ruske aneksacije Krima leta 2014.

Komentarji: