Mračnjaško sejanje strahu iz Bele hiše

Javni uslužbenci bodo jutri ostali brez prve plače, Trump poskuša prekriti njihovo stisko z zgodbami o ogroženosti države.
Fotografija: Donald Trump je v predsedniškem nagovoru dejal, da »naraščajoča kriza na meji« ogroža na milijone Američanov. FOTO AFP
Odpri galerijo
Donald Trump je v predsedniškem nagovoru dejal, da »naraščajoča kriza na meji« ogroža na milijone Američanov. FOTO AFP

New York – Donald Trump s prvim predsedniškim nagovorom države ni prinesel zasuka, ki bi rešil spor o gradnji zidu na južni meji in končal vladno krizo. Menda tudi sam ni verjel, da bo nastop na televizijah imel kakšen poseben učinek. Tako še vedno visi v zraku možnost, da bo na meji razglasil izredne razmere in tako obšel kongres.

Nastop je bil poskus vzbujanja strahu med Američani, zato so ga začinili s podatki o kriminalcih, ki na nedovoljen način prehajajo meje, in grozljivih zločinih, ki so jih domnevno zagrešili. Toda v devet minut so stlačili zelo veliko »alternativnih dejstev«. Število nedovoljenih prehodov meje se je v zadnjih mesecih nekoliko povečalo, a je bilo njihovo število lani precej nižje kot leta 2016 ali ob vrhuncu okoli leta 2000. Od 361.993 lani zajetih pri nedovoljenem prehodu meje je bilo le 6259 ljudi že kaznovanih, pa še med njimi je bila krepka polovica krivih nedovoljenega prihoda v ZDA, dobrih tisoč pa vožnje pod vplivom alkohola. Le trije so bili krivi uboja, 506 pa nasilnih kaznivih dejanj. Poleg tega statistični podatki vsako leto kažejo, da priseljenci zagrešijo veliko manj kaznivih dejanj od domačinov (po študiji iz Teksasa kar dvakrat manj), zato je strašenje, da ogrožajo življenje Američanov, ceneno in nevarno politično agitiranje.
 

Iskanje obvoza


Gradnja zidu ni smiselna tudi zato, ker večina ljudi, ki v ZDA živijo brez ustreznih dokumentov, pride v državo legalno, kot turisti, nato pa ne podaljšajo veljavnosti dovoljenja za obisk. Zid prav tako ne bo pomagal v boju proti tihotapljenju drog, saj po policijskih podatkih kar 90 odstotkov tovrstnega nedovoljenega prometa poteka prek mejnih prehodov. Drži pa, da se je spremenila sestava ljudi, ki na nedovoljen način prečkajo mejo, med njimi je čedalje več žensk in otrok, zaradi česar se obmejni varnostni organi soočajo s težavami, kako poskrbeti zanje. Te je še povečala odločitev sedanje vlade, da jih po zajetju ne bo spustila v državo, kjer nato več let čakajo na odobritev prošnje za azil, temveč jih zapirajo v prenapolnjene zbirne centre.

Predsednik bo danes obiskal mejno območje v Teksasu, a po neuradnih poročilih iz Bele hiše menda meni, da je to izguba časa. Ne kaže, da bosta obisk in nagovor preobrnila mnenje javnosti, bolj sta bila namenjena utrjevanju omajane morale republikanskih kongresnikov, ki vse bolj dvomijo o tem, da je čedalje bolj boleča ustavitev dela vlade pravi način za dosego sporne predvolilne obljube. Vse več republikanskih senatorjev meni, da bi morali sprejeti zakone o financiranju vlade, kot predlagajo demokrati, o 5,7 milijarde dolarjev za začetek gradnje zidu, kolikor zahteva Trump, pa se pogajati samo pri financiranju ministrstva za domovinsko varnost. Ker je predsednik prepričan, da je gradnja zidu ključna za njegovo politično preživetje, demokrati pa ob javnosti, ki za vladne težave krivi predsednika (51 odstotkov Američanov), nimajo razloga za popuščanje, vladni krizi ni videti konca.


Brez sočutja


To je slaba novica za približno 800.000 javnih uslužbencev, ki jutri ne bodo prejeli plače. Trump ne v nagovoru ne včeraj ni pokazal razumevanja za njihove težave, temveč vztrajno ponavlja, da razumejo njegovo stališče in si želijo zidu. V zraku še vedno visi možnost razglasitve izrednih razmer na meji, s čimer bi Bela hiša obšla kongres in neposredno namenila denar za gradbeni podvig na meji. Medtem tudi njen urad za proračun išče druge kreativne načine, kako bi prišli do potrebnih sredstev, med drugim tudi z uporabo obrambnega proračuna. Tudi konservativnim krogom okoli predsednika ne dišijo izredne razmere, saj bi mejile na zlorabo predsedniških pooblastil, gotovo pa bi povzročile dolge in mučne sodne boje.

Preberite še: